Så fungerar en fast tandställning

En tandställnings olika delar. 1. Band, 2. Bracket (det gummiringarna sitter på), 3. Gummiring (de färgade ringarna), 4. Ståltråd, 5. Båge

Den fasta tandställningen är den vanligaste sortens tandställning och används för att flytta dina tänder. Den kan se ut på olika sätt och är oftast placerad på framsidan av tänderna.

En fast tandställning består av fästen (brackets), som med hjälp av plast klistras på tänderna. Genom fästena går en tråd (båge) som ”låses” mot fästena med gummiringar (ligaturer). Även andra former av elastiska drag och små fjädrar kan användas för att flytta tänderna. Det vanligaste är fästen som består av små plattor av metall. 
 
Fästena sitter fast på tänderna och går inte att ta bort när du till exempel äter eller borstar tänderna. Man sätter oftast på den fasta tandställningen både i över- och underkäken även om tänderna kanske bara är sneda i en käke. Detta är för att man ska få tänderna att passa ihop på ett bra sätt.

Olika slags specialtandställningar

Det finns även olika specialtandställningar som man får bekosta själv. Det kan exempelvis handla om en tandställning med keramiska, tandfärgade fästen – som gör att den syns mindre. Den placeras i överkäken på tandradens framsida från hörntand till hörntand. Ett annat alternativ är en tandställning där fästena limmas på insidan av tänderna vilket gör att den är osynlig för omgivningen. Utöver dessa finns även Invisalign, en tandställning som består av genomskinliga skenor. 

 

Ung kvinna med fast tandställning

Så går behandlingen till

Att sätta fast en tandställning gör inte ont och det behövs ingen bedövning. Beroende på vilken typ av tandställning som används, kan det ta mellan en halvtimme och en timme att sätta fast den. I början kan tänderna kännas ömma och det är inte ovanligt att tandställningen skaver något – men besvären brukar gå över inom en vecka. 
 

Visar vax som du kan sätta på de delar av en fast tandställning som skaver

 
Eventuellt kan du behöva sätta lite vax på de delar som skaver. Vaxet får du av din tandläkare. Du kan även ta smärtlindrande tabletter vid behov. Det kan också kännas ömt efter kontroller och justeringar, men det går över efter ett par dagar. 

Regelbundna besök

Vid återbesöken, som tar cirka 30 minuter, kontrollerar tandläkaren hur tänderna har flyttat sig sedan senaste besöket. Vid besöket byter man till exempel bågen eller bara gummiringar. Eftersom fästena är limmade på tänderna kan de lossna, speciellt om man biter i hård och seg mat. Skulle det hända är det viktigt att du kontaktar din klinik direkt för att få en tid och limma på dem igen. Om det går för lång tid innan du kontaktar kliniken, kan tänderna flyttas tillbaka och behandlingen ta längre tid.

Att ta bort tandställningen

När det är dags att ta bort fästena från tänderna kan några känna ett visst obehag och vissa tycker att det gör ont både att ta bort fästena och att slipa bort limmet. Tänderna kan också kännas lösa efter att tandställningen tagits bort, men det är som det ska vara och går över. Om du är orolig för att det ska göra ont att ta bort tandställningen, kan du ta en smärtstillande tablett innan ditt besök. 

Viktigt att tänka på med tandställning

Det är viktigt att du sköter din munhygien, det vill säga att du borstar tänderna två gånger per dag med fluoridtandkräm. Om din tandläkare rekommenderar extra fluorid är det viktigt att komma ihåg även det. Detta för att undvika vita fläckar, karies och inflammation i tandköttet. Trots att du går till specialisttandläkaren ofta, behöver du fortsätta med de vanliga kontrollerna hos din allmäntandläkare. Om du slarvar med munhygienen, kan tandläkaren behöva ta bort tandställningen och avbryta behandlingen för att undvika skador. 

Ibland händer något som kallas rotförkortning, det innebär att tandrötterna blir kortare. I enstaka fall kan det vara omfattande och då behöver behandlingen avbrytas eftersom tandens stöd blir mindre och det finns en större risk att den lossnar på längre sikt. 

I sällsynta fall klarar tänderna inte av belastningen som de utsätts för och en eller flera tänder kan behöva rotfyllas, oftast handlar det om tänder som har en tidigare skada. 

Frågor och svar om tandreglering

Ska du få tandställning – eller har du kanske precis fått det? Vi har samlat ihop frågor och svar om behandlingen, justering av tandställning, vad som hände när behandlingen är färdig och en hel del annat.

Så tar du hand om din fasta tandställning

Har du precis fått en fast tandställning? Då har du hittat rätt. Vi har satt ihop ett antal tips och bra saker att tänka på – som hjälper dig rengöra och ta hand om din tandställning så bra som möjligt.

Efter behandling med fast tandställning

Efter cirka två år är behandlingen oftast klar. När den fasta tandställningen tas bort, vill tänderna gå tillbaka till sitt ursprungliga läge. För att förhindra detta avslutas behandlingen med det som kallas retention.