Frågor och svar: Allt du vill veta om barns tänder
![](/contentassets/e746af14510d43bc87ee8d7a5c77d93c/cropped-vgr23-ftmor20och20dotter20borstar20tc3a4nderna20-20gi-1270438625_25676.jpg?width=880&hmac=dc4b601b642302dc3ca3c4b7a97f474bf413dcd351e5f53d71a2e27cc45226512a7049c3b7ef5b6ee197894100f74a4b10e7d3510ddf55ac093a08975aca08e0)
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om mjölktänder, tandkräm, hur nappen påverkar tänderna och mycket mer. Vi hoppas att du hittar svaret på din fråga. Om inte, hör av dig till oss!
Varför heter det mjölktänder?
Det finns flera teorier om varför de första tänderna kallas mjölktänder. Troligen beror det på att tänderna kommer under den tid som man ammar sitt barn och för att de är vitare i färgen än de permanenta tänderna. Sammanlagt får barnet 20 mjölktänder.
Besvär av att få tänder?
Vanligtvis får barnet inte några större besvär, men det kan klia i munnen och de dreglar ofta lite mer när tänderna bryter fram. Det händer också att tandköttet blir irriterat, rött och lite svullet. Det kan därför vara behagligt för barnet med lätt massage av tandköttet, exempelvis med en mjuk bitring eller att föräldern försiktigt gnuggar tandköttet med en mjuk tandborste.
När ska man börja borsta tänderna?
När ditt barn får sin första tand är det dags att vänja barnet vid tandborsten och fluoridtandkräm på ett lekfullt sätt. Vänj barnet vid att borsta morgon och kväll. Ta för vana att barnet somnar med rena tänder.
Ska man använda tandkräm?
Ja. Börja med en mild barntandkräm, som innehåller fluorid, när första tanden kommer. Ta bara en liten klick fluoridtandkräm på borsten – stor som barnets lillfingernagel. Från två års ålder upp till 6 år, tandkräm som en ärtas storlek. Borsta barnets tänder med fluoridtandkräm morgon och kväll.
Bör barn använda fluorid?
Ja, fluorid i lagom mängd ger ett mycket gott skydd mot karies. Det finns starkt vetenskapligt stöd för att fluorid är helt avgörande för att tandhälsan har förbättrats i Sverige och andra industrialiserade länder. Följ alltid rekommendationer när det gäller mängden tandkräm och andra fluoridprodukter.
Vi har en egen brunn. Finns det fluorid i vattnet?
Har du en egen brunn kan du få hjälp med ett kostnadsfritt prov av dricksvattnet för att ta reda på fluoridhalten. Om tänderna får för mycket fluorid via dricksvattnet under den tid de bildas (0–6 år) kan det bli en störning i tandemaljen. Denna förändring visar sig oftast som vita fläckar, dental fluoros och är ovanlig i Sverige. Vänd dig till din närmaste Folktandvårdsklinik eller barnhälsovård för hjälp med provtagning.
Varför får man hål i tänderna?
Karies (hål i tänderna) är resultatet av att vissa bakterier kan omvandla socker i det vi äter till syra som fräter på tänderna. Mjölktänder är extra känsliga för karies eftersom de har ett tunt lager emalj. Mellan varje måltid behöver både mjölktänder och permanenta tänder därför ett par timmars vila från mat och dryck.
Vad händer om mitt barn får hål i en mjölktand?
Karies (hål i tänderna) kan göra att barnet får tandvärk och infektioner som kan leda till att barnet äter och sover sämre. Mjölktänderna ska också hålla platsen tills de permanenta tänderna kommer. Friska mjölktänder ger ditt barn goda möjligheter att bibehålla en god munhälsa senare i livet.
Hur ska man tänka kring sötsaker för barn?
Försök undvika att ge ditt barn godis och andra sötsaker så länge det går, uteslut helt om möjligt. De innehåller lite näring men mycket socker, som barn inte behöver. Mycket socker kan skada barnets tänder. Efter två års ålder kan barnet få äta sötsaker en gång i veckan – till exempel på lördagar.
Vad ska barn dricka?
Vänj ditt barn vid att dricka vatten och undvik söta drycker som kan orsaka karies (hål i tänderna). Ha bara vanligt vatten eller osockrad välling i nappflaskan.
Tumme och napp – hur påverkar det tänderna?
Små barn har ofta ett sugbehov. Det är bra om barnet inte suger på tumme eller napp för länge upp i förskoleåldern eftersom bettet kan påverkas.
Vad gör jag om mitt barn slår i en tand?
Om barnet slår i tänderna, ta kontakt med oss på Folktandvården. Om en mjölktand slås ut – försök inte sätta tillbaka den. Då kan det bli skador på den permanenta tanden.