Egen brunn och gratis provtagning av fluorid

Om du har egen brunn så kan det behöva undersökas om det finns en förhöjd fluoridhalt i dricksvattnet. För mycket fluorid kan orsaka fläckar på tandemaljen, så kallad dental fluoros, och skada en ny tand som bildas. Den känsligaste perioden är från födseln till sju år.

Barnhälsovården tar ett vattenprov vid sitt första besök i hemmet hos familjer med nyfödda barn och egen brunn. Detta brukar ske inom barnets första levnadsmånad. Vattenproverna analyseras på Folktandvårdens specialklinik för cariologi. Därefter lämnas svar på om vattnet innehåller en förhöjd fluoridhalt. Varje år gör vi cirka 2 000 fluoridanalyser i Västra Götaland.  

Om ditt barn inte är folkbokförd i Västra Götaland kan du i vissa kommuner lämna vattenprover utan kostnad. Läs mer på 1177.se

Visste du?

I delar av Sverige förekommer det fluorid naturligt i dricksvattnet. Det beror på att fluorid förekommer naturligt i berggrunden och mängden kan skilja mellan brunnar.

Det gäller framförallt brunnar där grundvatten är den huvudsakliga vattentäkten. I somliga länder tillsätts fluorid i det kommunala dricksvattnet för att förebygga karies. I Sverige är det inte tillåtet.