Så undviker du frätskador på tänderna
![](/contentassets/a02a60ca68fc4d448ae21f7aadcbc264/cropped-vgr16-ftsymbolbilder2070_07787.jpg?width=1320&hmac=40c11c9fad09025381240fcc050a2f7bf89996e988157899fdae2a710435f2024e4e556500702b1ced4bbd396f7b483cba2bdbdffef527d48d302b418b6241bf)
Det finns mycket som vi äter och dricker som är surt och kan orsaka frätskador på tänderna. Lär dig mer om det fungerar och vilka kloka val du kan göra för att undvika eller minska frätskador.
Hur uppstår en frätskada?
En frätskada (kallad tanderosion på kliniskt språk) är en kemisk upplösning av tandemalj, som uppstår på grund av syrors direkta påverkan på tänderna. Syran kan komma från det du äter och dricker. De vanligaste produkterna med lågt pH-värde är drycker såsom läsk, lightläsk och energidricka. Även frukter såsom apelsiner och äpplen innehåller naturliga syror som kan skada tänderna. Syror kan också komma från den egna kroppen i form av magsyra som tänderna exponeras för om du kräks eller har sura uppstötningar.
Sur mat och dryck
Här kan du se några exempel på surhetsgraden (pH-värdet) i olika drycker. Ju lägre värde på pH desto surare är produkten. Neutralt pH-värde är 7 som i de flesta dricksvatten. När pH-värdet är 5,5 eller lägre så fräter det på emaljen.
- Öl 4,4
- Apelsinjuice 3,7
- Energidryck 3,3
- Citronvatten 3,2
- Äppeljuice 3,2
- Vin 3,1
- Coca-Cola Light 2,7
- Coca-Cola 2,5
Hur upptäcker jag frätskador?
- Ofta har man inga symtom. Därför är det viktigt att regelbundet besöka tandvården som kan identifiera tidiga tecken på frätskador.
- Ilningar och ont i tänderna vid tandborstning är varningssignaler som kan tyda på erosion.
- Tandens naturliga form ändras. Det kan bli små gropar i kindtänderna och framtänderna blir tunna, korta eller genomskinliga.
- Tanden kan bli något gulare i färgen (det beror på att emaljen försvunnit).
- Tanden blir skör och gå sönder.
Kan frätskador läka?
Nej, tandemalj som försvunnit på grund av erosion kan inte läka. Den emalj som tänderna har vid bildningen ska hålla hela livet. Däremot kan du förhindra att skadan förvärras genom att ändra ditt sätt att sköta tänderna och dina val av mat och dryck.
Tips för att undvika eller minska frätskador
- Var medveten av vad du äter och dricker, och hur du gör det. Undvik att dricka sura drycker utspritt i tid, till exempel att sippa på en läsk.
- Undvik även att äta sura livsmedel såsom citrusfrukt, äpple, och surt godis.
- Använd sugrör för att minska den skadliga effekten av sur dryck. Detta minskar mängden syra som hamnar direkt på dina tänder.
- Skölj munnen ordentligt med vatten efter surt intag eller kräkning/ sur uppstötning. Då undviker du att det sura finns kvar i munhålan under en längre period.
- Mjölk, naturell yoghurt och ost är bra då de innehåller kalcium som neutraliserar syror i munnen.
- Vänta en timma med att borsta tänderna efter det att du ätit/druckit något surt eller kräkts/haft problem med sura uppstötningar. Då undviker du att mekaniskt slipa bort mer emalj när den redan är uppmjukad.
- Borsta tänderna två gånger per dag med extra mjuk tandborste och fluortandkräm med låg slipverkan.
- Extra tillägg utöver fluoridtandkrämen kan stärka tandytorna, t.ex. sköljning med fluoridlösning (0,2% NaF) dagligen.
- Välj en tandkräm som innehåller föreningen tennfluorid, som kan ge extra skydd om du har frätskador.