Så gör du när ditt barn skadar en mjölktand
Om ditt barn ramlar och slår i en mjölktand kan det vara svårt att veta vad du ska göra. Här får du råd om vad du bör tänka på och information om skador och komplikationer.
Om olyckan är framme
Tandolycksfall på små barn är relativt vanliga. Ofta är det framtänder i överkäken som drabbas. De flesta skador på mjölktänder ger inga komplikationer. Det finns dock en liten risk att de permanenta tänderna i käken kan ta skada som en följd av olyckan. Risken är större vid svårare tandskador och om skadan sker innan barnet är tre år. Kontakta alltid tandvården även vid mindre skador och skicka en anmälan till ditt försäkringsbolag i samband med händelsen.
Olika skador och behandlingar
Spricka
En spricka kan ses på tandytan i vissa ljusförhållanden och behöver oftast inte behandlas.
Trasig tand
Om en bit av tanden har slagits av kan det göra ont och ila när barnet tuggar. Eftersom plastfyllningar inte fäster bra på en avslagen mjölktand brukar det oftast räcka med att tandläkaren slipar till tanden om den är vass. Om en stor bit slås av kan pulpan, tandnerven, bli synlig. Eftersom man inte rotfyller mjölktänder får man då ta bort tanden.
Lös eller flyttad tand
En vanlig olyckshändelse är att barnet slår i en mjölktand så att den sitter löst och en lättare blödning kan uppstå runt tanden. I de flesta fall kan den sitta kvar. Mjölktanden kan också ha ändrat läge. Om tanden sitter så illa att barnet inte kan bita ihop eller om tandläkaren bedömer att det finns en risk att den nya tanden har skadats, måste den tas bort. Får tanden sitta kvar är det viktigt med efterkontroll.
Tand som inte syns
Vid en skada kan tanden ha tryckts upp i käken. Det kan då vara svårt att veta om den har slagits ut helt eller om den finns kvar. Därför är det viktigt att tandläkaren undersöker med röntgen och planerar fortsatt behandling.
Utslagen tand
En mjölktand som slagits ut sätts aldrig tillbaka på sin plats eftersom den nya permanenta tanden då kan skadas. Om du hittar tanden, lägg den i en bit papper och ta med den till tandläkaren.
Komplikationer – när ska du vara orolig?
Även om många tandolyckor på mjölktänder inte kräver mer än en snabb kontroll hos tandläkaren, finns det vissa tecken på att en allvarligare skada kan ha uppstått. Till exempel kan en tand ändra färg efter olyckan (är ibland övergående), vilket kan vara ett tecken på att tandnerven tagit skada. Om tanden mörknar eller orsakar besvär ska du alltid kontakta tandvården.
I vissa fall kan även tandnerven bli infekterad och en liten varblåsa (fistel) kan bildas på tandköttet. Till skillnad från permanenta tänder behandlas inte tandnerven i mjölktänder vid infektion utan tanden måste i så fall tas bort.
Smärtlindring och eftervård – råd efter olycka
Direkt efter olyckan kan barnet ha ont i tanden eller det skadade området. Smärtstillande läkemedel kan lindra om det gör ont. För barn finns till exempel läkemedel som innehåller det verksamma ämnet paracetamol. Se dosering för barn på läkemedelsförpackningen.
Under den första veckan efter olyckan är det bra att undvika hård mat för att undvika att belasta den skadade tanden. Se även till att barnet inte suger på tumme, napp eller dricker ur nappflaska då detta kan förvärra situationen.
För att hålla området rent kan du badda runt den skadade tanden med klorhexidinlösning utan alkohol, till exempel Paroex som är ett bakteriedödande medel. Det hjälper till att förhindra infektion och främjar läkning.
Ha uppsikt – kontakta tandvården
Det är viktigt att ni kontaktar tandvården om det uppstår en svullnad, tanden ändrar färg eller om tanden fortsätter att göra ont. Kontakta i första hand närmaste tandvårdsklinik om ditt barn har råkat ut för ett tandolycksfall. Skulle kliniken vara stängd går det bra att ringa 1177, eller kontakta någon av våra jourkliniker.