Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Värdefull erfarenhet med sommarskolan

Publicerad: Uppdaterad:

Varje år erbjuder Folktandvården de som studerar till tandhygienist eller tandläkare möjligheten att söka till sommarskolan. Genom sommarskolan får studenterna vara en del av det dagliga arbetet på klinik under fyra veckor.

Syftet med sommarskolan är att få erfarenhet från vardagen på klinik och att knyta en bra kontakt med Folktandvården. Studenterna får även stöd av en mentor på kliniken. Ersättning utgår beroende på hur långt man har kommit i utbildningen.

Högt söktryck

I år sökte 170 tandläkarstudenter och 30 tandhygieniststudenter om en plats. Av dessa fick 52 blivande tandläkare och 21 blivande tandhygienister möjligheten att delta i sommarskolan.

- Det finns en mycket positiv inställning hos våra klinikchefer att ta emot studenter, säger Margaretha Sandin, HR-konsult. Klinikerna avgör själva om de har möjlighet att ta emot studenter.

Studenterna: jätteroligt och lärorikt

Studenterna själva är väldigt positiva till möjligheten att gå sommarskola. Susanna Ekström läser till tandläkare och är sommarskolestudent på Folktandvården Älvängen. Hon går sommarskolan för tredje gången och rekommenderar det varmt.

- Det känns skönt att få lära sig hur allt fungerar inför att jag snart ska börja jobba på riktigt. Här får jag möta alla typer av yrkeskategorier och se hur hela verksamheten hänger ihop. Sommarskolan berikar verkligen och gör min utbildning ännu roligare. Dessutom får jag träffa massa härliga människor.

På Folktandvården Tuve testar Parwin Nizarki sommarskolan för första gången. Till hösten börjar hon fjärde terminen på tandhygienistprogrammet och sommarskolan ser hon som ett bra sätt att känna efter om hon har gjort rätt val.

- Det är lite annorlunda mot skolan, här får jag lära mig att möta patienterna på riktigt. Just bemötande har jag lärt mig mycket om, hur mycket det kan variera och att det inte finns något facit. Vi behandlar individer och varje patient är unik. Nu längtar jag efter att få börja jobba på riktigt!


Parwin Nizarki läser till tandhygienist och går sommarskolan på
Folktandvården Tuve i Göteborg.

Susanne Ekström, blivande tandläkare som går sommarskolan på Folktandvården Älvängen.

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2016-10-12 08:44