Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tryggt att börja i Folktandvården

Publicerad:

I våras gjorde Max Bergling sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på kliniken Centrum Borås. Han trivdes bra så när en ledig tjänst kom ut var det en självklarhet att söka den. Nu arbetar Max sedan några månader tillbaka som tandläkare på kliniken.

– Jag hade ögonen på Folktandvården redan under utbildningen. Det var mycket handledningsprogrammet som lockade och det känns tryggt att börja i Folktandvården, säger Max Bergling.

Innan ögonen riktades mot Folktandvården och tandläkaryrket hade Max helt andra planer.
– Det är en ren slump att jag står här idag. Jag har alltid vetat att jag vill jobba med människor och på något sätt hjälpa den som behöver det. När jag skulle vidareutbilda mig sökte jag till både läkare och psykolog, men då dök även tandläkare upp som alternativ så jag sökte det också, berättar Max.

Valet att bocka i den rutan har han inte ångrat en sekund.
– Jag kom in på tandläkarprogrammet och flyttade till Göteborg. Jag kände nog ganska direkt att det var rätt och sedan dess har allt bara rullat på.

Den 15 veckor långa verksamhetsförlagda utbildningen som avslutade studietiden blev porten in till Folktandvården.
– Det var det bästa vi gjorde under studietiden. För mig var det en otroligt positiv erfarenhet. Det känns som att det var först under VFU:n som man verkligen lärde sig, berättar Max.

Han tror att det är viktigt att få känna på hur det fungerar ute i verkligheten och att få stå på egna ben.
– Under de praktiska momenten av utbildningen har vi alltid en handledare med oss. Här träffade vi handledaren på morgonen och gick igenom dagens patienter men sedan tar man själv in patienterna. Du gör själv den behandling som du och handledaren kommit överens om, säger Max och fortsätter:
– Man fick verkligen känna på hur det är på riktigt och det är ett bra sätt att bygga självförtroende innan man står där på riktigt.

Max kände direkt att han kom bra in i gänget och han fick en positiv bild av kollegorna på kliniken.
– Allt funkade väldigt bra så det känns kul att jag fått chansen att fortsätta här.

Han tror att det är en fördel att få börja på en större klinik eftersom han har många kollegor att konsultera och lära av. Nästa steg blir att verkligen lära sig yrket och bestämma sig för vilken inriktning han vill satsa på.
– De flesta nischar sig och det kan vara smart att göra det i något som kliniken saknar. Vad det blir vet jag inte riktigt men vissa lockar klart mer än andra, säger han med ett skratt.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-11-20 09:53