Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Toppbetyg till Folktandvårdens tandsköterskeutbildning

En tandsköterskestudent i praktisk övning på kliniskt träningscentrum

Folktandvården Västra Götalands tandsköterskeutbildning fick toppbetyg när Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) gjorde sin kvalitetsgranskning 2021. – Det känns fint att kunna erbjuda en sådan bra utbildning till våra studerande, säger Anna Lodin, rektor.

I MYH:s återkommande granskningar ingår dels intervjuer med studerande, LIA-handledare (lärande i arbete), lärare, föreläsare, ledningsgruppsrepresentanter och utbildningens ledning, dels omfattande dokumentationsgranskningar. Utbildningen bedöms därefter på tolv kvalitetsindikatorer inom fyra olika områden; lärande, lärande i arbete (LIA), kvalitetsarbete och ledningsgrupp. Granskningen gjordes framförallt i Uddevalla och Göteborg.

Mycket hög kvalitet

Betyget i år blev ”Mycket hög kvalitet”, det högsta av fyra, vilket är en väsentlig förbättring sedan 2017, då undersökningen gjordes senast. Sedan dess har Folktandvårdens tandsköterskeutbildning genomfört ett omfattande utvecklingsarbete på samtliga utbildningsorter.

– Vi har verkligen arbetat från grunden med alltifrån att utveckla dokumentation och kursplaner till att förbättra samverkan med alla LIA-platser. Två stora utvärderingar, som besvarats av regionens samtliga koordinatorer inom allmäntandvården, har varit en viktig del i detta. Dessa har också lett till ett utvecklingsarbete kring LIA som resulterat i både heltidspraktik och att man nu får auskultera tidigt i utbildningen. Utbildningsledarna har också skapat en samverkan över orterna där hög kvalitet har varit ledstjärnan, säger Anna Lodin, rektor på tandsköterskeutbildningen.

Särskilt beröm

Några av de moment som utbildningen fick särskilt mycket beröm för är att det ingår praktisk träning på kliniskt träningscentrum (KTC) även under teorikurserna, att kvalitetsarbetet är föredömligt, att de studerande får auskultera tidigt i utbildningen och att samtliga studerande erbjuds möjligheten att göra sin LIA i Folktandvården Västra Götaland. Rektor Anna Lodin är nöjd och stolt:

– Det känns verkligen bra. Jag är så stolt över alla utbildningsledare som har varit med och skapat en riktigt bra utbildning till tandsköterska. Även om det i denna granskning har varit Uddevalla och Göteborg som fått visa upp sitt arbete för myndigheten så har även Borås bidragit till vårt fina resultat, allt genom sitt goda kvalitetstänkande. Det här resultatet hade inte varit möjligt utan en genomgående hög nivå, säger hon.

Nästa steg

Men hur gör man då när toppen är nådd, vad blir egentligen nästa steg? Anna har tydliga planer framåt, alltid finns det något att utveckla och förbättra.

– Vi måste alltid fortsätta att utveckla och förbättra. Omvärlden rör ju på sig ständigt och vi måste såklart följa med. Nästa steg är en satsning på att få samma standard på KTC på alla orter samt att få till en regelbundenhet och framförhållning avseende LIA som står sig år efter år. Vi kommer också att arbeta för en samsyn mellan alla våra delkursgivare, de är också en viktig framgångsfaktor för våra utbildningar, säger Anna.

Mer om tandsköterskeutbildningen

Du hittar mer information om Folktandvårdens tandsköterskeutbildning här:

Tandsköterskeutbildning