Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tandhygienister med äldres munhälsa i fokus

Publicerad: Uppdaterad:

Nya TAIK:ar. Fr.v: Jessica Persson, projektledare, Monica Ringdahl, Borås, Annsofi Brattbäck Atzori, Trollhättan, Victoria Östlund, Kungälv, Beatrice Odenö, Borås, Elisabeth Söder, Skövde och Ewa Nyström, tidigare projektledare.

Folktandvårdens satsning på tandhygienist i kommunal verksamhet, TAIK, fortsätter. Sedan oktober ökar fem tandhygienister kunskapen om äldretandvård i Borås, Skövde, Kungälv och Trollhättan.

De nya TAIK:arna är anställda i Folktandvården och arbetar halvtid i kommunal verksamhet och halvtid på en Folktandvårdsklinik, projektet löper över tre år.

Samverkar över gränser

Bakgrunden är att den äldre befolkningen ökar och att många tappar kontakten med tandvården. Det finns också ett behov av mer kunskap om munhälsa och tandvård för äldre hos kommunens omsorgspersonal.
– TAIK är ett sätt att arbeta förebyggande och hälsofrämjande. Vi vill sätta munhälsan i ett större sammanhang och samverka över gränserna, säger Jessica Persson, projektledare.

Överför kunskap

Genom att samarbeta med biståndsbedömare, äldreboenden och anhörigföreningar kan tandhygienisterna överföra kunskap och skapa nya rutiner.
– Det kan till exempel handla om att vara med i arbetsgrupper eller utbilda vårdpersonal. TAIK:arna ska hela tiden ha munhälsoperspektivet och bidra till att tandvårdskontakten inte tappas, säger Jessica.

Mariestad först ut med TAIK

Mellan 2013 och 2016 testade Mariestad och Folktandvården att ha en tandhygienist anställd i kommunen. Efter en positiv utvärdering av projektet bestämde tandvårdsstyrelsen att Folktandvården skulle finansiera en fortsättning. Ewa Nyström var projektledare för TAIK i Mariestad.
– Det känns jätteroligt att det här projektet får resurser, och att man tar tillvara på de erfarenheter vi gjorde i Mariestad. Nu vill jag önska alla nya TAIK:ar lycka till, säger Ewa.

Hallå där TAIK...

...varför vill du jobba med äldretandvård i kommun?

Monica Ringdahl, Borås:
”De äldre blir allt fler, många behåller sina tänder länge och det är viktigt att de inte tappar kontakten med tandvården. Jag vill öka kunskapen bland personalen och skapa en förståelse för att munnen är en del av kroppen.”

Beatrice Odenö, Borås:
”Jag har jobbat inom uppsök tidigare, då har jag hjälpt individen, nu hoppas jag kunna påverka på en större nivå.”

Victoria Östlund, Kungälv:
"Det här är en ny utmaning och en chans att få använda mitt yrke i ett annat forum och i ett bredare spektrum. Vi behöver finnas på fler arenor för äldre."

Annsofi Brattbäck Atzori, Trollhättan:
”Jag brinner för utbildning och vill bidra till ökad kunskap om äldres munhälsa. Jag hoppas att det här ska ge en ökad livskvalitet för de äldre och att vi ska kunna göra skillnad, både för den enskilde och i det stora.”

Elisabeth Söder, Skövde:
”När Mariestadsprojektet initierades tänkte jag – jag vill vara TAIK. Nu är jag det och det känns jättekul! Jag hoppas att projektet leder till en ökad samverkan.”


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2018-12-11 09:26