Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ta hand om dina tänder i sommar!

Sommaren är här med picknick i det gröna och svalkande glasspauser. Folktandvården Västra Götaland ger råd och vård för glada tänder.

Med goda vanor och bra skötsel kan du hålla tänderna friska hela livet. Metoden 2+2+2+2 hjälper dig att må bra och undvika karies.

  • Borsta tänderna 2 gånger per dag i 2 minuter.
  • Använd 2 centimeter fluoridtandkräm (gäller för vuxna).
  • Låt tänderna vila i 2 timmar mellan måltiderna.

Låt tänderna vila

Dina tänder behöver också vila under semestern. Börja dagen med en nyttig frukost som du blir mätt på. Fortsätt med lunch, middag och ett par mellanmål under dagen. Låt tänderna vila i två timmar mellan måltiderna för att minska syraangrepp på tandemaljen. Kanske kan du också få dig en powernap?

Fluorid skyddar

Fluorid gör tändernas emaljyta hårdare och kan få karies att avstanna och till och med läka små ytliga hål. Använd därför fluoridtandkräm både morgon och kväll. Skölj munnen med vatten om du inte kan borsta tänderna efter en måltid, eller ta ett sockerfritt tuggummi. Tuggandet sätter fart på saliven och skyddar tänderna från hål.

Rengör smart

Dags för tandborstning! Ställ timern på två minuter, sila skummet mellan tänderna med lite vatten och spotta. Skölj inte med mer vatten efteråt.

Hitta en rutin som passar dig för att göra rent mellan tänderna regelbundet med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste.

Fler tips om munhälsa och recept på mumsiga mellanmål hittar du här: För alla stunder - Folktandvården (vgregion.se)

Glad sommar önskar Folktandvården Västra Götaland!