Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Studenter lär sig mer på sommarskola

Publicerad:

Varje år ordnar Folktandvården sommarskola för blivande tandläkare och tandhygienister. I år tar 54 kliniker emot 81 studenter. Två av dem är Louise Larsson och Victoria Johansson, tandläkarstudenter, som tillbringar fyra veckor i Stenungsund.

– Jag sökte till sommarskolan för att få mer praktik. Det är nyttigt att komma ut i verksamheten, se hur andra tandläkare arbetar och träffa patienter, säger Victoria.
Syftet med sommarskolan är att studenterna ska bli mer säkra i sin yrkesroll och lära känna Folktandvårdens verksamhet genom att gå bredvid en eller flera behandlare. Louise och Victoria följer framför allt var sin tandläkare.
– Vi får hjälpa till med att assistera, arbeta i sterilen, ta röntgen och fluorlacka. Vi får också följa med tandsköterskorna och tandhygienisterna för att se hur dem jobbar, säger Louise.

Vill börja inom Folktandvården

Vid intervjutillfället har Louise och Victoria varit på kliniken i drygt en vecka.
– Det är jättebra, mysig miljö och nyttigt att få träffa patienter och träna röntgen. Den största skillnaden mot att ta emot patienter på skolans utbildningsklinik är tiden, det är lite stressigt så här i början, säger Louise.

Till hösten börjar Louise termin sex på tandläkarutbildningen i Malmö, Victoria börjar sin nionde termin i Göteborg. Efter utbildningen är båda intresserade av att söka sig till Folktandvården.
– Jag vill jobba på en hyfsat stor klinik och i början är det viktigt att få bra handledning. Därför tror jag att jag vill börja inom Folktandvården, säger Victoria.

Möjlighet för både studenter och klinik

Från kliniken håll ser man positivt på att ta emot studenter.
– Det är en möjlighet för oss och en möjlighet för dem. Det är en jättechans att få visa upp kliniken och studenterna får lära känna verksamheten, säger klinikkoordinator Sofie Möller.

Förutom att studenterna följer varsitt team så får de vara med på behandlingar som sticker ut, till exempel operationer.
– Jag hoppas att Louise och Victoria ska få mer kunskap och lust att komma tillbaka och arbeta i Folktandvården, säger Sofie.

Om sommarskolan

I år sökte 270 personer till Folktandvården Västra Götalands sommarskola (223 tandläkare och 47 tandhygienister). Vi har anställt 81 studenter (55 tandläkare och 26 tandhygienister), på 54 allmäntandvårdskliniker.
Sommarskolan pågår i fyra veckor, studenterna jobbar heltid och lönen är satt utefter vilken termin man går.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2018-06-27 15:11