Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stort intresse för Mer än tänder

Mer än tänder

Den 6-7 mars arrangerade Folktandvården konferensen Mer än tänder. I år var temat ”I huvudet på en tonåring” och konferensen lockade 170 deltagare, från Kalix i norr till Landskrona i söder.

Det är tredje gången som Mer än tänder ordnas. Tidigare har fokus varit på äldretandvård och på små barn.
– När vi diskuterade temat för årets Mer än tänder-konferens konstaterade vi att tonåringen sällan får vara i fokus. Oftast är det olika odontologiska tillstånd som till exempel erosioner och karies, där givetvis tonåringen också har sin plats. Nu valde vi tonåringen som helhet och har försökt täcka in olika ämnen som ryms för just den här målgruppen, säger Christina Larsson, hälsoodontologisk koordinator. 

Lotta Sundelin öppnade konferensen

Konferensen öppnades av Lotta Sundelin, tandvårdsdirektör. Lotta berättade om Folktandvården Västra Götalands utmaningar och resurser i form av till exempel FRAMM*.
– Det är viktigt att vi syns och pratar med barn och unga på deras arena. FRAMM är ett jättefint exempel på detta.

På förmiddagen föreläste Helen Isaksson, odontologie dr och pedodontist om
erosioner. Under eftermiddagen lockade Mats Trondman, professor i
kultursociologi, till många skratt genom reflektioner och anekdoter om ungdomar
nu och då. Dagen avslutades av Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi och
psykolog, på temat posttraumatisk stress hos tonåringar.

Nummer ett – bygg en relation

Under onsdagen fick deltagarna bland annat lyssna på Mia Börjesson, socionom, handledare och inspiratör. Mia har länge haft fokus på att ge stöd till unga och hon säger att hon arbetar i  ”tillsammansbranschen”, ensamma klarar vi en del – men inte allt.
– Nummer ett när man arbetar med ungdomar är att bygga en relation. Relationer kan byggas på ett personligt plan men de kan också skapas mellan patienten och Folktandvården som organisation, vilket kan ske om vi visar förståelse och pratar ungdomarnas språk, sa Mia.
Att vara ungdom är en tid av frigörelse och förändring, därför bör vuxna fokusera på att ge dem framtidshopp och glädje.
– Känslohjärnan motiveras om rätt beteenden belönas på ett sätt som väcker lust, avslutade Mia.

Lyfte dialog och inskolning

Som sista programpunkt var det dags för Folktandvårdens egna medarbetare Tobias Fagrell, övertandläkare och klinikchef på specialistkliniken för pedodonti i Göteborg och Katarina Reidal, tandläkare och klinikchef på Folktandvården Bergsjön, att prata kring ämnet ”Vi behandlar ungdomar inte tänder”.

Några typiska patientfall presenterades med förslag och dialog, bland annat kring hur vi kan förebygga tandvårdsrädsla och hjälpa patienter med stora vårdbehov. Vikten av dialog och kommunikation lyftes fram. Förtroende får man bland annat genom att ta sig tid att lyssna och genom att säkerställa en smärtfri behandling. Inskolning inför alla nya moment är viktigt även då patienten inte verkar behöva det, sa Tobias och Katarina.

Hur vi motiverar de mest ointresserade togs också upp som ett viktigt område. Tobias och Katarina pratade om att pröva nya metoder och arenor för att nå fram till patienterna. Ett verktyg som nämndes var ”Explain-Ask-Show-Do” som är en användbar metod för att dämpa stresskurvan hos barn och unga.

*FRAMM är ett program för förebyggande tandvård till grundskoleelever i Västra Götaland. FRAMM står för Fluor, Råd, Arena, Mat och Motivation.

Fr.v: Eva-Karin Bergström, chef hälsoodontologiska enheten, Zeynab Maloudi Rahimi, Fatima Zaouia, FRAMM-tandsköterskor och Susanne Ryberg, hälsoodontologisk koordinator.  "Att delta på konferensen var jätteintressant, lärorikt och roligt. Alla föreläsare var duktiga och jag fick nya tankar som jag kommer att ha nytta av när jag träffar ungdomar i mitt jobb", säger Fatima Zaouia, från Folktandvårdens FRAMM-team.


Senast uppdaterad: 2018-03-21 15:31