Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sara ville utvecklas – blev klinikchef

Sara Laakso, klinikchef

Sara Laakso arbetade som tandhygienist på Folktandvården Falköping när hon via klinikchefen fick upp ögonen för att bli chef. Hon sökte och kom in på Västra Götalandsregionens chefkandidatprogram och i februari började hon som klinikchef i Floby.

Varför blev du klinikchef?
– Jag hade jobbat som tandhygienist i Falköping i snart fem år och haft flera olika ansvarsområden, till exempel inom uppsök, förbättringsarbete på klinik och som hjärt-lungräddningsinstruktör Men jag ville utvecklas mer och få möjlighet att påverka mer. Min klinikchef, Louise Hoffman, uppmanade mig att läsa på om olika karriärvägar på vårt intranät och det var så jag fick upp ögonen för klinikchefsrollen. En klinikchef ska vara intresserad av att leda och utveckla andra och arbeta med ständiga förbättringar, det passar mig!

Hur gick du vidare sedan?
– Louise nominerade mig till Västra Götalandsregionens chefkandidatprogram. Jag kom på intervju och gick sedan vidare till tester och intervjuer på VGR:s Assessment Center. De bedömde att jag har de egen­skaper som krävs för att bli chef och jag blev uttagen till programmet.

Hur var chefkandidatprogrammet?
– Jättebra! Programmet löpte under sju månader (september-mars) och bestod av teori blandat med praktiska övningar. Vi fick till exempel öva på att hålla svåra samtal med medarbetare, ge feedback och agera utifrån olika scenarion gällande gruppdynamik och gruppers olika faser. Mycket tid gick åt till att diskutera och reflektera över chefsrollen. Det var väldigt värdefullt och gav en större förståelse för vad som krävs för att bli en bra ledare. Jag utvecklades mycket, både vad gäller mina styrkor och förbättringsområden. Vi var 14 blivande chefer inom VGR som gick programmet och idag är det ett väldigt bra nätverk.

Du började som klinikchef i februari, hur känns det hittills?
– Spännande, lite läskigt och förväntansfullt. Jag ser fram emot att arbeta med personalfrågor och förbättra verksamheten. Samtidigt är mitt mål inte att göra stora förändringar utan att komma in i gruppen, hitta bitar som är bra och förvalta dem.

Louise Hoffman och Marita Lindén i Falköping blev Årets klinikledning 2017 i Folktandvården, hur inspireras du av dem?
– Som medarbetare är en av de viktigaste sakerna att få möjlighet att utvecklas och påverka. Louise och Marita är väldigt lyhörda för det och förespråkar utveckling och förändring, vilket har gett Falköping ett väldigt gott rykte.
Som chef är det viktigt att se sina medarbetare, lära känna dem, se vad var och en har för behov och erbjuda utvecklingsmöjligheter i det stora och det lilla. Det behövs för att vara en attraktiv arbetsplats.

Visste du att...

… För den som är intresserad av att bli klinikchef inom Folktandvården finns stora möjligheter de närmaste åren. Nästan 50 procent av våra klinikchefer beräknas gå i pension inom fem år.


Senast uppdaterad: 2018-04-11 14:06