Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Samverkan har lett till bättre tandhälsa hos barn

Idag, den 26 augusti, webbsänder SKR (Sveriges kommuner och regioner) ett program om hur Familjecentralen och Folktandvården i Södra Ryd har samverkat för bättre tandhälsa hos förskolebarn.

I sändningen intervjuas Gunilla Mujagic, samordnare Familjecentralen, Skövde kommun och Magnus Fällström, klinikchef Folktandvården.

Projektet började 2013, då var tandhälsan bland sexåringar i Södra Ryd sämst i Skaraborg.

– Folktandvården och Familjecentralen har samma hälsobudskap och vi är överens om att man måste börja tidigt för att få in goda vanor. Vi satte oss ner och funderade på hur vi kunde förbättra tandhälsan tillsammans, säger Magnus Fällström.

Resultatet blev ett samverkansprojekt mellan Folktandvården, Närhälsan och Skövde kommun. Bland annat har en tandsköterska varit med på öppen förskola och familjecentral, samtidigt som BVC har hjälpt Folktandvården att tidigt fånga upp barn med dålig tandhälsa.

Fler barn är kariesfria

Sedan dess har antalet sexåringar utan karies ökat med cirka 20 procent och idag är 80 procent kariesfria.

– Den största vinsten är förstås att vi nu har fler barn som är kariesfria i Södra Ryd. Får man in goda vanor tidigt minskar risken att få karies även i det permanenta bettet, så det här känns otroligt bra, säger Magnus Fällström.

Nytt arbetssätt

Projektet avslutades 2019, men det nya arbetssättet har blivit en del av den vardagliga verksamheten i Södra Ryd och Folktandvården har genomfört forskning på området.

Webbsändning med chatt

I webbsändningen som hålls kl 14-15, berättar Magnus och Gunilla mer om projektet. Det finns även en chattfunktion med möjlighet att få svar på frågor direkt. Det går också att ta del av sändningen i efterhand.

Till webbsändningen


Senast uppdaterad: 2020-08-26 08:33