Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Så arbetar Folktandvården för att stärka din trygghet

Publicerad: Uppdaterad:

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i Västra Götaland. Vi på Folktandvården är måna om att du ska känna dig trygg hos oss. Vi följer utvecklingen och anpassar verksamheten efter de skärpta råden från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland.

Vi fortsätter att hålla öppet och du är varmt välkommen till oss. Här beskriver vi hur vi arbetar för att stärka ditt skydd och vad du som patient kan göra. 

Det gör vi för att stärka din trygghet 

 • Entrévärdar finns på plats vid våra entréer. För att skydda din och andras hälsa kommer de att ställa frågor för att försäkra sig om att endast friska personer vistas i våra lokaler. 
 • Vi har en hög hygienstandard. Vi använder plastförkläde, munskydd, visir och handskar som byts mellan varje patient. 
 • Vi har anpassat möbleringen i väntrummen för att det ska vara möjligt att hålla avstånd. 
 • Våra medarbetare stannar hemma om de är sjuka.

Det kan du som patient göra  

 • Bär munskydd vid besöket om du är 16 år eller äldre.  
 • För att minska smittspridningen och skydda riskgrupperna uppmanar vi dig med symtom som snuva, hosta eller feber att inte besöka våra kliniker. Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk och boka om din tid via vår webbplats eller ring din klinik. 
 • Har du en hushållsnära kontakt som har testats positivt för covid-19? Boka om din tid och stanna hemma i minst sju dagarna, se riktlinjer för hushållsnära kontakt från Folkhälsomyndigheten.
 • Kom ensam om det går. Medföljare till barn eller till patienter i behov av assistans ska självklart också vara friska. 
 • Checka gärna in via våra incheckningsdatorer eller självbetjäningskiosker för att undvika köbildning vid receptionen.
 • Betala gärna med kort för att undvika köbildning vid receptionen.

Behöver du akut tandvård? 

Du kan alltid kontakta oss om du är i behov av akut tandvård. Kontakta din klinik. Berätta om du har förkylningssymptom, så att vi kan ta hand om dig på rätt sätt. Uppstår ditt behov efter våra öppettider, kontakta 1177.  

Du som är 70 år och äldre

Den 1 oktober återupptog Folktandvården den planerade vården för de i åldersgruppen 70 år och äldre. Vi fortsätter med detta även under den period då de skärpta råden gäller i Västra Götalandsregionen. Detta för att undvika allvarliga hälsoproblem på grund av fördröjd tandvård.

För att minimera kontakt mellan patienter erbjuds du som är 70 år och äldre anpassade behandlingstider så att tid i väntrum kan undvikas. Du kan även betala med faktura.

Frågor och svar

För att hindra smittspridning av covid-19 ska personal, besökare och patienter använda munskydd när de är i vårdlokaler där fler än en person vistas samtidigt. Detta är en tillfällig rekommendation, som införs succesivt inom hela Västra Götalandsregionen, från och med torsdagen den 7 januari. 

Barn och ungdomar under 16 år och personer som av olika skäl inte kan använda munskydd undantas. 

Munskydd kommer att delas ut till alla som behöver besöka, vårdas eller arbeta i lokaler för vård och omsorg. Det kommer bara lämnas ut ett åt gången för att minska risken att de förorenas

Barn och ungdomar under 16 år och personer som av olika skäl inte kan använda munskydd undantas. 

Ja. Du kan även få rådgivning via vår digitala klinik. 

Har du förkylningssymtom, såsom hosta, snuva och/eller feber, stanna hemma och kontakta oss för en ny tid längre fram. Detta gäller även om du har eller har haft huvudvärk under de senaste 48 timmarna. Du är välkommen igen när du varit symtomfri i minst 48 timmar. 

Avboka ditt besök via vår webbtidbokning eller genom att ringa din klinik.

Med anledning av den rådande coronaviruspandemin ska du inte komma till tandvården om du känner dig sjuk, förkyld eller har luftvägsbesvär. Det finns därför möjlighet att boka av besöket i sista stund. Även om du avbokar ditt besök efter klockan 12 dagen innan din avtalade besökstid, kommer du inte att behöva betala en avgift för detta. Beslutet gäller till och med den 31 december 2020. 

Du är välkommen till Folktandvården online, vår digitala klinik. 

Vid en sådan situation kommer kliniken erbjuda dig att omteckna ditt avtal baserat på senaste riskbedömningen.

Regeringen har beslutat om en ny ersättningsperiod för högkostnadsskyddet inom tandvård för de patienter som inte kunnat gå till tandläkaren på grund av covid-19. 

Beslutet innebär att alla som uppfyller följande villkor får en ny ersättningsperiod från den 1 september 2020: 

 • Du hade en pågående ersättningsperiod den 1 april 2020 
 • Du har uppnått över 3 000 kronor i högkostnadsskyddet för tandvård. 
 • Du har inte varit hos tandläkare eller tandhygienist under perioden 1 april till och med den 31 augusti 2020 

Ersättningsperioden börjar då om från den 1 september 2020. Du får räkna in ditt upparbetade högkostnadsbelopp och de dagar du hade kvar den 1 april, dock minst 90 dagar. 

Du behöver inte ansöka om en ny ersättningsperiod, utan det sker automatiskt om du uppfyller villkoren ovan. Din tandläkare eller tandhygienist kommer att kunna se din aktuella ersättningsperiod och ditt aktuella högkostnadsbelopp i sitt journalsystem. 

Läs mer på Försäkringskassans webbplats: Förändrade regler om ny ersättningsperiod för högkostnadsskyddet inom tandvård 

Din bokning ligger kvar och du är välkommen.  

Den 1 oktober återupptog Folktandvården den planerade vården för de i åldersgruppen 70 år och äldre. Vi fortsätter med detta även under den period då de skärpta råden gäller i Västra Götalandsregionen. Detta för att undvika allvarliga hälsoproblem på grund av fördröjd tandvård.

För att minimera kontakt mellan patienter erbjuds du som är 70 år och äldre anpassade behandlingstider så att tid i väntrum kan undvikas. Du kan även betala med faktura. 

Du behöver ett besöksbevis från din tandklinik för bokning av sjukresa.  

Du får åka sjukresetaxi till hälso- och sjukvården trots att du inte uppfyller krav på sjukresa (medicinsk bedömning). Detta beslut gäller fram till och med den 28 februari 2021. 

Läs mer om sjukresor på 1177.se 

Läs mer

Relaterade nyheter från Folktandvården

Uppdaterade rutiner för aerosolbehandlingar

Tillfälligt stopp för viss tandvård

Ändrade telefon- och öppettider i samband med covid-19

Råd för att minska smittspridning

 • Stanna hemma när du är sjuk
 • Var uppmärksam på symtom på covid-19
 • Tvätta händerna ofta
 • Hosta och nys i armvecket
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats: Skydda dig och andra från smittspridning

Allmänna frågor och mer information

Om du har allmänna frågor om covid-19, ring 113 13, läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar eller Aktuellt läge om covid-19 i Västra Götaland

Misstänker du att du är smittad av coronaviruset läs mer på 1177.se 

Publicerad:
Uppdaterad: