Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Robotarnas intåg

Publicerad:
Robot framför dator

Folktandvården har tagit sin första robot i drift. Rutinmässiga arbetsuppgifter som tidigare tog två hela arbetsdagar varje månad att utföra manuellt gör nu roboten på 30 minuter.

Varje månad kontrollerar ekonomienheten att informationen om "pågående arbete" i journalsystemet T4 och ekonomisystemet Raindance stämmer överens. Pågående arbete är arbete som behandlare utfört, men som ännu inte betalats av patienten eller fakturerats av kliniken.

Arbetet utfördes tidigare av medarbetare som manuellt sammanställde och kontrollerade långa listor i Excel. Ett arbete som tog två arbetsdagar att utföra. Sedan mars i år gör en robot samma jobb på 30 minuter.

RPA, inte R2D2

Det handlar dock inte om en fysisk robot som blinkar och piper, utan om en teknik som kallas RPA, Robotic Process Automation. Ett datorprogram som klick för klick gör det en människa annars skulle göra i system som exempelvis T4 och Raindance.

Vinsten med RPA är den frigör tid för medarbetare samtidigt som det blir en kvalitetshöjning – har man en gång visat en robot hur den ska göra, så gör den exakt så, utan att bli trött och göra slarvfel.

Kort utvecklingstid

Ekonomienhetens robot har utvecklats tillsammans med Acando. De dokumenterade först det manuella arbetet i detalj, knapptryckning för knapptryckning, och skapade utifrån det sedan en RPA. Sex veckor senare var en fungerande robot klar.

– Den korta utvecklingstiden gör att vi snabbt hämtar hem önskade effekter. Vår plan är därför att köra parallella utvecklingsprojekt inom ekonomi, HR och verksamhet för att identifiera de områden där RPA ger bäst effekt och därefter utveckla ytterligare RPA-lösningar, säger utvecklingschef Bent Petersen.

Ann-Britt Svensson är ekonom och en av de medarbetare som tidigare gjorde det jobb som nu hanteras av roboten.

– I början var jag lite tveksam till om det verkligen skulle fungera, men det har blivit jättebra. Jag slipper en riktigt tråkig arbetsuppgift och kan istället lägga mer tid på analys av felen och återkoppling till VGR IT och klinikerna så att felen inte upprepas. Roboten underlättar verkligen mitt arbete, avslutar Ann-Britt.

Robotic Process Automation

RPA, Robotic Process Automation eller robotstyrd processautomation, är ett datorprogram som automatiserar regelbaserade processer som annars utförs av människor. RPA ersätter inte befintliga system, utan fungerar som en ny användare i de befintliga systemen. Det behövs därför inga komplicerade systemintegrationer, utan roboten arbetar via samma gränssnitt och behörigheter som den medarbetare som använder den.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-07-12 07:04