Nytt resultat i stor studie om ungdomars munhälsa

Nu har ett nytt resultat publicerats i forskningsprojektet VGparod-ungdomar. 30 tandhygienister från 17 olika Folktandvårdskliniker har varit med och testat en personcentrerad undervisningsmodell för att förbättra ungdomars munhälsa.
Studien startade 2016 och är ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs universitet och Folktandvården Västra Götaland. Bakgrunden är att epidemiologiska studier visat en försämrad parodontal hälsa bland ungdomar, med höga nivåer av plack och gingivit (tandköttsinflammation).
Sandra Lod Dimenäs är doktorand vid avdelningen för parodontologi, institutionen för odontologi, Göteborgs universitet och har varit projektkoordinator för VGparod-ungdomar. Hon berättar mer om studien:
– I VGparod-ungdomar testar vi en undervisningsmodell som utgår från individen. Tandhygienisten ser inte bara en patient, utan en person som lever i ett sammanhang. Patienten arbetar mot sina egna mål och har en individuell plan för att nå dem.
Hon är själv tandhygienist och tjänstledig från specialistkliniken för parodontologi i Göteborg, Folktandvården Västra Götaland.
– Genom studien bygger vi upp kunskap som förhoppningsvis kan leda till mer effektiva preventionsprogram för ungdomar, säger Sandra.
Positivt resultat
Ungdomarna i studien (16-17 åringar med bristande munhygien och gingivit) har under tre månader träffat tandhygienist tre gånger och fått behandling baserad på hälsopsykologisk teori. Det innebär bland annat att patienten har haft personliga mål för sin munhygien, fört dagbok över sina vanor och att tandhygienisten har arbetat med en kommunikationsmetod inspirerad av motiverande samtal. Parallellt har det funnits en kontrollgrupp som går på vanliga besök hos tandhygienist. Ungdomarnas munhälsa har följts upp efter 6 och 18 månader.
Artikeln publicerades i Journal of Clinical Periodontology och visar att både testgruppen och kontrollgruppen hade fått bättre munhygien efter besöken, med minskad gingival blödning och minskad plack. Hos testgruppen syntes större förbättringar än hos kontrollgruppen gällande munhygienstatus och personerna i testgruppen borstade sina tänder och använde approximala hjälpmedel (till exempel tandtråd eller tandstickor) oftare.
– Det är jätteroligt att ha fått ett första resultat och jag vill tacka alla kliniker som har medverkat för ett gott samarbete, säger Sandra.
Härnäst väntar resultatet från en intervjustudie med ungdomar om deras syn på behandlingen.
– Vi har också intervjuat tandhygienister om att behandla enligt den nya metoden och vi ska titta på det långsiktiga resultatet i fortsatta analyser, säger Sandra.
Läs artikeln i Journal of Clinical Periodontology