Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nu börjar vi skanna på bred front

Snart inför Folktandvården digital avtrycksskanning . I Mariestad finns en av åtta pilotkliniker som testar utrustningen sedan i oktober. – Det är verkligen jättespännande teknik, säger Christoffer Wiberg, tandläkare.

Foto: Stefan Svensson

Tandläkaren Christoffer Wiberg har provat att använda skannern istället för att göra konventionella avtryck.

Istället för att som tidigare använda avtrycksmassa för att ta ett fysiskt avtryck av tänderna, när man exempelvis ska göra en bettskena, skannas tänderna nu digitalt. För patienten är det både smidigare, enklare, snabbare och inte minst mindre obehagligt. Samtidigt blir kvaliteten och precisionen i avtrycken bättre.

Patientnytta

Christoffer är en av sex klinikmedarbetare som är med i skanningsteamet i Mariestad. Det innebär att han får fördjupad utbildning för att sedan kunna stötta sina kollegor.

Han ser både patientnytta och fördelar för miljön med den nya tekniken.
– Det känns som om vi ligger i framkant med den här tekniken och vi kommer att använda skannern så mycket som möjligt, säger Christoffer.

Breddinförs nästa år

Efter årsskiftet börjar breddinförandet av digitala skannrar i Folktandvården.
– Ambitionen är att få ut skannrar på 80-90 kliniker nästa år. Det ska bli väldigt roligt att komma igång, säger Johan Sandström, projektledare.

Nytt arbetssätt

  • Digitala skannrar är inte bara en ny teknik utan även ett nytt arbetssätt som involverar tandsköterskor, tandläkare och tandhygienister.
  • Målet är att alla på kliniken ska känna sig trygga med att skanna och använda tekniken mycket.
  • Cirka 15 personer från Folktandvården, Carestream och Dentalservice jobbar med införandet.
  • Upplägget är att göra en kärntrupp av klinikmedarbetare till superanvändare, de för sedan över kompetensen till sina kollegor.
  • Skannrarna levereras av Carestream, som även levererar T4. De två systemen är sammanlänkade.