Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nina vill göra gott i Kapstaden

Publicerad:

Den 25 oktober gav sig Nina Nordh av mot Kapstaden tillsammans med kollegorna i team 2. Under fyra veckor ska de arbeta på en klinik i kåkstaden Gugulethu. – Jag hoppas att vi ska kunna göra skillnad för många människor under vår resa.

Folktandvården har ordnat studie- och utvecklingsresor till Kapstaden sedan 2008. Nina Nordh, tandsköterska på specialistkliniken för pedodonti i Borås, har alltid varit sugen på att åka men det var först nu som det passade in i livspusslet.

–Jag har alltid tyckt om att göra gott, att hjälpa grupper som behöver lite extra stöd har alltid legat mig varmt om hjärtat, säger Nina.

Intresset för tänder väcktes när hon arbetade som sterilbiträde på käkkirurgen i Borås och i början av 90-talet utbildade hon sig till tandsköterska. Efter studierna började hon arbeta inom specialisttandvården och det har hon gjort sedan dess.

– Jag har varit här på pedodonti i 21 år nu.

Det är lång tid men Nina känner fortfarande samma driv och trivs verkligen med sitt jobb.

Vill lära sig nya saker

– Ingen dag är den andra lik. Vi har allt från narkostandvård till inskolningar och profylax. Vi tar hand om alla barn som behöver operationer, de med svår kariesproblematik och barn med funktionsvariationer eller svåra sjukdomar, berättar Nina.

– Jag tror att det är jätteviktigt att få utvecklas och lära sig nya saker och jag har en fantastisk chef här som alltid uppmuntrat till det.

Nina beskriver sig själv som en nyfiken person som gärna testar nya saker för att utmana sig själv och utvecklas. Hon ser resan till Kapstaden som en jättechans till personlig utveckling.

– Jag hoppas och tror att det kommer att vara väldigt utvecklande. Jag tror att jag kommer lära mig mycket om mig själv. Jag känner mig väl förberedd samtidigt som det finns en liten nervositet inför det vi kommer att mötas av. Förutsättningarna är helt andra där nere och det kommer att vara en stor utmaning att känna sig tillfreds med de insatser vi gör. Jag tror att det finns en risk att mitt känslomässiga engagemang blir för stort.

Brinner för ideellt arbete

Att hantera oväntade situationer på kliniken i Gugulethu skrämmer henne inte, där känner hon att hon har samlat på sig mycket erfarenhet som ger trygghet.

– Jag är van vid akuttandvård från mitt arbete här på kliniken och jag är dessutom tränad i att hantera det oväntade, säger hon och berättar att hon är med i Hemvärnet.

– Det var en kompis som drog med mig på ett möte för Lottakåren, vilket resulterade i att jag gjorde "minilumpen" och utbildade mig till fältkock.

Uppdraget innebär att Nina kallas in på övning två gånger om året. Det enda hon får veta inför är var och när hon ska infinna sig.

– Vi vet ingenting, men jag tycker att sådant är lite kul. Man blir liksom mer skärpt. Jag har fått mycket övning i att hantera det oväntade och när man gör det i grupp blir man väldigt starka ihop, säger hon.

Att arbeta ideellt oavsett om det är i Hemvärnet eller som informationsvärd på Friskis och Svettis är något som ger Nina mycket energi.

– Jag får energi av mötet med andra människor och jag tror att mötet med invånarna i Gugulethu kommer att ge otroligt mycket energi, säger Nina som hoppas kunna ge lika mycket tillbaka.

Inför resan tog hon kontakt med TePe för att se om de vill sponsra med lite tandborstar.

– De tog upp hela resväskan men jag kände att det var bra att ha med något att dela ut. Något som kan öppna för samtal kring egenvård och kanske även få några att hitta goda rutiner, avslutar Nina.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-11-12 14:38