Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Munprickdag på Kungsportsplatsen

Publicerad: Uppdaterad:

Lördagen den 1 april fanns Folktandvårdens mobila klinik på Kungsportsplatsen i Göteborg. – Vi erbjöd kostnadsfria undersökningar av munslemhinnor för att kunna upptäcka prickar och förändringar tidigt, säger Mats Wallström, övertandläkare.

Drygt 60 personer undersöktes när Folktandvården anordnade munprickdagen.
 – Prickar i munslemhinnorna kan vara ett förstadium till cancer, vilket många inte är medvetna om. Munprickdagen är ett bra tillfälle att undersöka dem som annars inte går till tandvården, för att upptäcka förändringar så tidigt som möjligt, säger Mats.

Samtidigt är eventet ett tillfälle att uppmärksamma ämnet och öka medvetenheten kring det.
– Att gå på regelbundna undersökningar hos tandvården är inte bara viktigt för tändernas skull utan även för kontroll av munslemhinnorna, säger Mats.

Första munprickdagen anordnades 2015 på specialkliniken för sjukhustandvård/oral medicin på Odontologen.
– Än så länge är dagen något vi har gjort lokalt i Göteborg. Med den erfarenheten vi får, vill vi bygga vidare på konceptet så att munprickdagen i framtiden kan finnas i hela Västra Götaland och så småningom i hela Sverige, säger Mats.

Munprickdagen i SVT 


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2017-04-04 14:30