Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lisa Svensson har disputerat om tandvårdsrädsla

Lisa Svensson, ST-tandläkare vid specialistkliniken för sjukhustandvård/oral medicin i Göteborg, har disputerat med en avhandling om tandvårdsrädsla.

- Tandvårdsrädsla bör ses som ett folkhälsoproblem på grund av att det är ett relativt vanligt problem och ger konsekvenser för både individen och samhället, säger Lisa Svensson.

Tandvårdsrädsla orsakar ofta försämrad livskvalitet

Lisa berättar att försämrad livskvalitet kan ta sig i uttryck på många olika sätt. Det kan innebära smärta från munnen och ett försämrat tandstatus, men innefattar också psykologiska och sociala konsekvenser. Det kan vara svårt att umgås med andra människor eftersom man skäms för att visa sina tänder, problem med att äta, tugga och borsta tänderna, svårigheter med att sova och slappna av och ge en påverkan på humöret och självkänslan.

Tandvårdsrädsla innebär även svårigheter för tandvården genom sena återbud eller uteblivande av planerade behandlingar. Det blir även samhällsekonomiska konsekvenser eftersom patienter med tandvårdsrädsla har fler sjukskrivningsdagar och när de väl söker vård så krävs ofta omfattande rehabiliteringar.

Drabbar oftare kvinnor

Lisas forskning visar att tandvårdsrädslan bland vuxna i Sverige har minskat över en tidsperiod på drygt 50 år, men att många fortfarande lider fortfarande av svår tandvårdsrädsla. Av 3 500 slumpvis utvalda individer uppgav nästan 5 procent att de led av svår tandvårdsrädsla och 20 procent uppgav någon form av tandvårdsrädsla. De viktigaste prediktiva faktorerna var att vara kvinna och att inte gå regelbundet till tandvården.

Varför valde du att forska om tandvårdsrädsla?

- Ända sedan jag läste till tandläkare så har jag haft ett stort intresse för att se till omvårdnaden av hela människan, inte bara tänderna. Som ny tandläkare växte mitt intresse för de psykologiska och beteendemedicinska delarna av yrket vilket gjorde att jag ville gå vidare som forskare.

Vad hoppas du att din forskning kommer leda till?

- Jag hoppas att min forskning ökar tandvårdens kännedom om hur vanligt förekommande tandvårdsrädsla är. Drabbade individer lider mycket på grund av rädslan, både av smärta från tänderna och i form av nedsatt livskvalitet. Det patienterna är mest rädda för i tandvårdssituationen är smärta och att inte ha kontroll, vilket är något som vi tandläkare relativt lätt kan hjälpa till med och därmed underlätta för våra tandvårdsrädda patienter, säger Lisa.

Läs Lisa Svenssons avhandling här

http://hdl.handle.net/2077/65134

För mer information

Kontakta Lisa Svensson, lisa.svensson@odontologi.gu.se, leg. tandläkare, Odont dr. Avdelningen för Odontologisk Psykologi och Folkhälsa, Institutionen för Odontologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, 

Läs mer om tandvårdsrädsla och få hjälp

Här kan du läsa mer om tandvårdsrädsla och vilken hjälp du kan få