Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

KBT effektiv metod mot tandvårdsrädsla

Publicerad:
Elin Fäldt, legitimerad psykolog och verksam på sjukhustandvården i Uddevalla.

Nu kan fler tandvårdsrädda få hjälp med kognitiv beteendeterapi. Sedan våren 2019 erbjuds behandlingen vid tre sjukhustandvårdskliniker i regionen; i Göteborg, Borås och Uddevalla.

Cirka fem procent av den vuxna befolkningen har sådan ångest inför tandvård att de helt eller delvis undviker den. Därför har Västra Götalandsregionen en regional medicinsk riktlinje för effektiv evidensbaserad behandling av svår tandvårdsrädsla/-fobi hos vuxna.

Sedan riktlinjen kom på plats 2018 har Folktandvården, utöver det i Göteborg, skapat ytterligare två behandlingscenter vid sjukhustandvården i Borås och Uddevalla. Här har man tagit emot patienter sedan våren 2019 och precis som i Göteborg utgår man från behandlingsmetoden kognitiv beteendeterapi (KBT).

Elin Fäldt är legitimerad psykolog och verksam på sjukhustandvården i Uddevalla.

– När det gäller behandling av avgränsade rädslor som tandvårdsrädsla har KBT ett gott vetenskapligt stöd. I just denna behandling får patienten bland annat möjlighet till nya erfarenheter genom att gradvis närma sig situationer eller objekt som skapar ångest i tandvårdsmiljön. Att stanna kvar i den ångestväckande miljön ger patienten nyinlärning, minskad ångest och ökad förmåga att hantera tandvårdsrelaterade moment, förklarar Elin.

8 av 10 blir av med sin rädsla

Målet med behandlingen är att patienterna ska botas från sin tandvårdsfobi för att sedan kunna besöka tandvården regelbundet utan hög ångest. Utvärderingar visar att 8 av 10 som genomgår behandlingen blir av med sin rädsla och därefter klarar vanlig tandvård. I Uddevalla har hittills drygt 20 patienter bedömts, varav 15 som nu genomgår KBT-behandlingen, och utvecklingen ser positiv ut.

– I Uddevalla är vi i ett uppstartsskede just nu och de första patienterna planeras bli färdigbehandlade först i vår. Vi är dock igång med behandling av flera patienter som uttryckt att deras obehag successivt sjunker genom att de närmar sig ångestväckande moment i tandvårdsmiljön. De upplever även att avslappningsstrategier bidrar till ett ökat lugn i tandvårdssituationen, säger Elin.

Kännedom ökar tillgängligheten

Ofta kan det vara svårt att nå ut till dem som lider av svår tandvårdsrädsla, detta på grund av att man av naturliga skäl undviker tandvården.

– De patienter som i dagsläget genomgår behandling för tandvårdsrädsla hos oss i Uddevalla har främst remitterats via tandvårdspersonal från allmäntandvården. En del patienter var redan aktuella vid vår klinik och erbjöds KBT- behandling av sin tandläkare när behandlingsteamet fanns på plats. Hittills har endast ett fåtal patienter kommit via egenremiss till oss i Uddevalla, men förhoppningsvis ökar antalet när fler får reda på att möjligheten till behandling finns här, fortsätter hon.

Alla har rätt till samma vård

Eftersom behandlingsbehovet är stort har Folktandvården och Västra Götalandsregionen valt att satsa på fler behandlingscenter. Ulla Wide är psykolog vid sjukhustandvården/oral medicin i Göteborg, professor vid Sahlgrenska akademin och projektledare för genomförandet.

– Det känns fantastiskt bra att vara igång i Uddevalla och Borås. Förhoppningen är att vi så småningom även ska få ett behandlingsteam vid sjukhustandvården i Skövde. Alla har rätt till samma vård och med den här satsningen kommer vi att kunna behandla fler. Dessutom får många patienter närmare till behandling, vilket kan göra stor skillnad, säger hon.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-05-12 12:14