Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Karin doktorerar på kvinnlig munhälsa

Publicerad:

Visste du att 50-åriga kvinnor har kvar dubbelt så många av sina egna tänder idag jämfört med 1968? Karin Bäck är specialisttandläkare inom bettfysiologi hos Folktandvården och doktorerar på kvinnlig munhälsa vid institutionen för odontologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Den prospektiva populationsundersökningen av kvinnor i Göteborg "Kvinno-undersökningen" är en stor studie över kvinnors hälsa. Studien startade 1968 och har därefter fortsatt med tolv års intervall. I studien har kvinnor från Göteborg i åldersgrupper 38 år och äldre undersökts. Den senaste studien gjordes 2016, Karin Bäck har varit med och undersökt munhälsan hos kvinnorna.

– Kvinnoundersökningen ger oss kunskap om svenska folkets tandhälsa och det är helt unik att ha tittat på tandhälsan under så här lång tid. Förutom fakta om tandhälsan tar vi reda på vad kvinnorna själva anser om sina tänders utseende och kvalitet. Om de inte går till tandläkaren regelbundet frågar vi om orsaken till det.

72 procent av kvinnorna skattade sin tandhälsa som bra eller mycket bra år 2016 och 87 procent går regelbundet till tandläkaren.

– Vi kan se att kvinnors munhälsa har blivit bättre och bättre, fler har kvar sina tänder och färre har tandvärk, så ur oral hälsosynpunkt mår de flesta kvinnor väldigt bra, säger Karin.

– Sveriges utvecklade förebyggande tandvård med fluor har gjort fantastiskt mycket och tandvårdsrädslan har minskat. Tidigare associerades tandläkarbesök med mycket mer smärta än idag, säger Karin Bäck.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2018-03-08 09:38