Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hologram, AI och karies i virtuella 3D-tänder

Publicerad: Uppdaterad:
En man demonstrerar tandvårdsutrustningen X-guide från Nobel Biocare.
Det är inte bara Folktandvården som är på plats i Future Lab. Nobel Biocare demonstrerar X-guide, ett helt nytt guidesystem som använder 3D-guidning i realtid för att hjälpa klinikern att sätta implantat med större precision.
Fotograf: Nobel Biocare

På årets Riksstämma kan besökarna uppleva och testa framtidens tandvård. I den nya upplevelseytan Future Lab finns bland annat hologramglasögon, simuleringsstationer med virtuella 3D-tänder och en beskrivning av hur artificiell intelligens (AI) används för att ta fram ett nytt beslutsstöd för kariesdiagnostik.

Tillsammans med Svenska Tandläkarsällskapet och Svenska Mässan har Folktandvården Västra Götaland skapat ett helt nytt inslag på årets Odontologiska Riksstämma – Future Lab.

– Future Lab handlar om framtidens tandvård. Det blir en chans att "provköra framtiden", säger Bent Petersen, utvecklingschef på Folktandvården Västra Götaland.

I Future Lab gör besökarna en resa från nutid till framtid och får ta del av utmaningar, möjligheter och framtidslösningar. De får testa ny utrustning och nya koncept och samtidigt träffa representanter för företag och organisationer som på olika sätt är med och formar framtidens tandvård.

Hologram

Ett sådant koncept är Microsofts MR-glasögon Hololens. Med Hololens ser användaren ett hologram som går att flytta runt i rummet, förstora, förminska och gå runt.

– Utveckling inom just visualisering går mycket snabbt och ger nya, spännande möjligheter både när det gäller behandling och utbildning. Själva har vi exempelvis börjat titta på att ta fram 3D-röntgenbilder i form av hologram, säger Bent.

AI-baserat beslutsstöd

Folktandvården beskriver också hur artificiell intelligens (AI) används för att ta fram ett nytt beslutsstöd för kariesdiagnostik. Genom att lära en dator analysera röntgenbilder för att upptäcka karies får behandlare hjälp att snabbare och med större säkerhet ställa rätt diagnos.

– Det finns redan några liknande lösningar på marknaden. Det unika med vårt projekt är antalet röntgenbilder som ligger till grund för datorns algoritm. De system jag hittills sett baseras på ungefär 15 000 bilder. Vi använder 1,5 miljoner. Det ger ett beslutsstöd med en helt annan kvalitet, säger Bent.

Folktandvården gör även live-demonstrationer av en utrustning för distanskonsultationer som just nu testas på ett antal pilotkliniker. Future Lab är uppkopplat mot utvecklingskliniken i Kvillebäcken och besökarna kan själva testa hur det fungerar att göra en undersökning på distans.

En tandläklare och en tandsköterska undersöker en patient samtidigt som de har kontakt med en specialisttandläkare via en videoutrustning.

X-guide och simodonter

Det är inte bara Folktandvården som är på plats i Future Lab. Där finns även Nobel Biocare, institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet och företaget Moog som tillverkar simuleringsstationer för utbildning.

Nobel Biocare demonstrerar X-guide, ett helt nytt guidesystem som använder 3D-guidning i realtid för att hjälpa klinikern att sätta implantat med större precision.

Moog låter tillsammans med institutionen för odontologi besökarna arbeta på virtuella 3D-tänder i två simodonter, simuleringsstationer av samma typ som sedan ett år används på Folktandvårdens utbildningsklinik i Göteborg.

– Future Lab är ett unikt tillfälle att se och uppleva vad som är på gång inom tandvården i Sverige och världen. Jag ser fram mot många intressanta diskussioner om framtidens tandvård med besökarna, avslutar Bent.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2018-11-08 12:40