Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Satsning på hälsofrämjande samarbete

Publicerad: Uppdaterad:

Den 30 november tog tandvårdsstyrelsen beslut om Folktandvårdens affärsplan 2017. Hälsofrämjande samarbete för grupper med stora behov och satsning på universitetstandvården är en del av nyheterna i affärsplanen.

I affärsplanen sammanfattar Folktandvården långsiktiga mål och prioriterade aktiviteter för 2017.

- Vi arbetar hälsoinriktat och vill vara mer aktiva i folkhälsoarbetet, både i samverkan med kommun och med hälso- och sjukvården, säger Stig-Olof Tingbratt ordförande i tandvårdsstyrelsen. Därför planerar vi för fler insatser för grupper med stora behov och i områden där vi vill stärka munhälsan och allmänhälsan. Ett exempel är projekt Tandhygienist i familjecentral där vi nu startar samarbete med kommunerna Göteborg, Borås, Skövde och Tanum. Vi ser ett stort intresse hos kommunerna och det är roligt att vi kommit fram till hur vi ska arbeta förebyggande tillsammans, säger Stig-Olov. Ett annat exempel är Tandhygienist i kommun i Mariestad där äldre och sköra är vår målgrupp.

-Tandhygienist i kommun är en försöksverksamhet som Folktandvården gärna vill utveckla och sprida i flera delar av Västra Götaland, säger Jens Söder vice ordförande. Vi kommer att följa och se vilka positiva effekter projektet har och sedan verka för att det införs i fler kommuner.

En annan nyhet för 2017 är att Folktandvården har fått ett tydligare uppdrag för universitetstandvården av regionstyrelsen. - Det är en rejäl satsning på forskning, utveckling och kunskapsspridning och kommer att ha stor betydelse för framtida utveckling av behandlingsmetoder och kvalitet i tandvården, säger Gunnar Eriksson tandvårdsdirektör.


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2017-01-17 10:35