Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Maria först ut att bli specialist

Publicerad: Uppdaterad:

Hallå där Maria Westin! Du är först ut i Västra Götaland med att få specialisttitel inom orofacial medicin (sjukhustandvård*). Hur känns det?

– Jätteroligt! Vi är många som länge har arbetat för att orofacial medicin ska bli en specialitet och i juni 2018 blev det verklighet. Specialisttiteln innebär att jag kan arbeta som specialist och som handledare men även att vi kan bedriva ST-utbildning utan några särskilda skäl på Odontologen, så det är många som gläds åt detta.

Hur går det till att få en specialisttitel?
– Det är Socialstyrelsen som fattar beslutet, baserat på dokumenterad utbildning och klinisk erfarenhet. För att bli specialist inom orofacial medicin ska en handledare styrka att man uppfyller alla kunskapskraven bland annat för 18 ämnesspecifika delmål inom till exempel orala slemhinnesjukdomar, psykologi, hematologi, onkologi och öron-näsa-halssjukdomar.

Berätta lite om din karriär!
– Jag blev färdig tandläkare 1990, redan då var jag intresserad av psykologi och läste det på halvfart på Stockholms universitet vid sidan av tandläkarjobbet. Jag var också intresserad av att hjälpa tandvårdsrädda patienter och gick tidigt en kurs i lustgas. 1994 fick jag ett vikariat på sjukhustandvården i Uddevalla och på den vägen är det. Sedan dess har jag jobbat på sjukhustandvården i Kungälv, på Östra sjukhuset i Göteborg och på Odontologen. Jag har även haft en deltidstjänst på käkkirurgen och varit specialitetsutvecklare.
Sedan mars 2018 är jag klinikchef för sjukhustandvården på Odontologen i Göteborg.

Har du gått någon specialutbildning inom orofacial medicin?
– Ja, 2008 gick jag en försöksutbildning på ST-nivå inom orofacial medicin i Folktandvården Västra Götalands regi. Det var en väldig vinst att vi i VGR vågade satsa på orofacial medicin så tidigt. Nu är vi väldigt förberedda och behöver inte göra så stora organisatoriska förändringar, många andra landsting har betydligt längre startsträcka.
– Jag är också otroligt tacksam att jag fick den möjligheten till kompetensutveckling och att jag fick göra resan utan att söka mig utanför organisationen.

Varför är du intresserad av sjukhustandvård?
– Det är ett brett ämnesområde där jag träffar en mängd olika patientkategorier. Varje dag lär jag mig nya saker. Vi fokuserar på hela människan och inte bara på det odontologiska. Det är en utmaning att ge så bra vård som möjligt till varje enskild individ utifrån den personens livssituation och behov. Vi lägger stor vikt vid bemötande och särskilt omhändertagande. På vår klinik tar vi ta hand om väldigt många patienter som annars inte skulle ha fått tillgång till tandvård. Det känns viktigt för mig.

*Sjukhustandvård – tandvård till patienter som är i behov av särskilt omhändertagande av exempelvis medicinska skäl.

Maria Westin blev den andra specialisten i orofacial medicin i Sverige, den första var Ulf Mattsson i Karlstad som nu är sakkunnig hos Socialstyrelsen.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-01-10 08:23