Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ge nappen till Fluora och Bisse

Publicerad: Uppdaterad:

Den 11 november invigdes Folktandvårdens nappstation på Universeums utställning Hälsa. Treårige Julius Lööf var den första som gav sin napp till Fluora och Bisse.

Nappstationen är nu en fast del i utställningen och alla barn som vill kan ge sin napp till Folktandvårdens maskotar.

– Nappen påverkar bettet. Barn som har kvar nappen efter att de permanenta tänderna börjar komma får ofta ett så kallad öppet bett. Detta innebär att även när barn biter ihop så går inte framtänderna ihop. Därför är det bra om barn slutar med nappen i treårsåldern, säger Eva-Karin Bergström, tandhygienist och projektledare.

Satsning på hälsa, den friska munnen och integration

Sedan 2016 samarbetar Folktandvården med Universeum och har en egen del i hälsautställningen. Utställningen har fokus på den friska människan och Folktandvården har bland annat bidragit med en stor mun som barn och ungdomar kan gå in i och lära sig om anatomi och munhälsa.

Genom Folktandvårdens samarbete med Universeum erbjuds skolklasser ett kostnadsfritt besök där pedagoger guidar på hälsoutställningen. Detta gäller alla klasser i årskurs 6 i skolor där Folktandvården bedriver utökat FRAMM*.

Samarbete med RIK

Från och med i år är även handbollsspelare från Redbergslids IK med på en del av besöken. Idrottsföreningen vill stödja satsningen på Universeum genom att delta i guidningar av skolklasser och vara med på familjedagar. 

Under nästa år kommer Folktandvårdens del i utställningen att utökas med ett behandlingsrum där temat barnkonvention står i fokus.

*FRAMM – Fluor, Råd, Arena, Motivation och Mat är Folktandvårdens förebyggande skolprogram för tandvård. FRAMM bedrivs i hela Västra Götaland.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2017-11-14 09:36