Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Framgångsrikt tandhälsoprojekt i Rumänien

Publicerad: Uppdaterad:

Sedan 2009 stöttar Folktandvården ett tandhälsoprojekt i Rumänien som riktar sig till barn och ungdomar. - Genom vår medverkan tar vi ett socialt och globalt ansvar. Projektet som är inriktat på förebyggande tandvård har visat på fantastiska resultat, säger tandvårdsdirektör Gunnar Eriksson.


Projektet som Folktandvården stöttar heter "Dinti Frumosi, Copii Sanatosi" ("Fina tänder, friska barn") och har pågått under 16 år. Det drivs främst av Rotary Mölndal men Folktandvården stöttar med kunskap och material.

- Tandhälsan i Rumänien, speciellt ute på landsbygden, är mycket sämre än i Sverige. Vår främsta uppgift i projektet är att bidra med vår unika kunskap om förebyggande tandvård, säger Gunnar Eriksson.


Folktandvården har skänkt sin gamla tandvårdsbuss till projektet i Rumänien. Nu åker den runt till skolor på den rumänska landsbygden.

Tack vare projektet har det byggts upp en organisation av tandläkare som jobbar som volontärer. I totalt 42 olika städer i Rumänien finns det i dag en ansvarig tandläkare som ger munhälsolektioner till barn, lärare och andra tandläkare. Man har dessutom infört övervakad tandborstning i klasserna 0-3 på de skolor som deltar i projektet.

- Bland annat har de rumänska tandläkarna anammat Göteborgsmodellen 2+2+2+2* som de lär ut till barnen, säger Gunnar Eriksson.


Sedan tandläkarna började besöka skolorna i Rumänien har tandhälsan hos barnen förbättrats avsevärt.

Ökat fokus på förebyggande tandvård

Folktandvården har jobbat hårt för att få upp projektet på nationell nivå. Nyligen godkände skolministern i Rumänien att projektet har rätt att få tillträde till alla skolor i Rumänien med syfte att lära ut förebyggande tandvård.

- Tack vare att vi, som en av Europas största tandvårdsorganisationer, står bakom projektet är det lättare att få igenom beslut på högre nivå, säger Gunnar Eriksson.

Projektet samarbetar även med tandläkarutbildningen i städerna Arad, Târgu Mureș och Cluj-Napoca. Det har bland annat bidragit till att utbildningen i Arad numera har obligatoriska kurser i förebyggande tandvård. Dessutom finns det planer på att starta Rumäniens första tandhygienistutbildning.

*Göteborgsmodellen 2+2+2+2 går ut på att man ska borsta tänderna två gånger om dagen, med två centimeter tandkräm, i två minuter. Mellan varje måltid ska man vänta minst två timmar.

Fakta om projektet Dinti Frumosi, Copii Sanatosi

  • Projektet startades av Råda församling för ca 15 år sedan.
  • 2004 engagerade sig organisationen Rotary Mölndal i projektet och stöttar än i dag med pengar och resurser tillsammans med Rotary Foundation och Svenska Ambassaden i Bukarest.
  • Sedan 2009 stöttar Folktandvården Västra Götaland projektet med kunskap och tandvårdsmaterial.
  • 2013 skänkte Folktandvården sin gamla tandvårdsbuss till projektet.
  • Målet är att myndigheterna i Rumänien själva ska ta över och driva verksamheten i större skala och eventuellt ingå i ett avtal med Sverige om hälsofrämjande verksamhet.

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2016-10-12 12:33