Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Folktandvården bidrar i forskning om benskörhet

I framtiden kan tandvården analysera röntgenbilder för att se om patienten löper risk att utveckla benskörhet/osteoporos – om pågående forskningsprojekt ger grönt ljus för metoden, vill säga.

Magnus Hakeberg, professor vid Göteborgs universitet och övertandläkare vid oral medicin i Göteborg, är ansvarig för studien som går under namnet osteoporosprojektet.

– Modellen vi testar i projektet är i grunden väldigt enkel, säger han. Om den visar sig fungera kommer det därför bara att krävas en liten utbildningsinsats för att alla tandläkare i allmäntandvården ska kunna genomföra benskörhetsscreening på patienter i en viss ålder.

Forskningsprojektet genomförs i samarbete mellan institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet och Folktandvården Västra Götaland och ska pågå i tre år. Den kliniska delen genomförs vid 16 allmäntandvårdskliniker, där man just nu identifierar omkring 130 patienter vardera som passar för att delta i studien. Medverkande kvinnor är från 60 år och män från 65 år.

Väntas ge goda effekter

Projektet har hög klinisk relevans, det vill säga, resultaten väntas gå att tillämpa direkt och ge goda effekter för berörda patienter. Screeningen går att utföra med den utrustning som redan finns på allmäntandvårdens kliniker, det gäller bara att anpassa röntgenbilderna så att käkbenet i underkäken avbildas korrekt.

– För en tandläkare är det rimligen lika lätt att analysera benskörhet som karies, berättar Magnus Hakeberg. Är benmönstret i käken glest bedöms patienten vara i riskzonen och får remiss till sjukvården.

Kan få förebyggande vård

Sverige har den näst högsta frakturfrekvensen i världen och samhällets kostnad för benskörhet är hög. Omkring hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av männen över 50 år drabbas av skelettfraktur under sin livstid. Alltför få individer utreds inom sjukvården och får insatser mot osteoporos och andra eventuella bakomliggande sjukdomar.

Om forskarnas metod visar sig fungera som screeningsinsats kan individer med hög risk för framtida benfrakturer remitteras för vidare undersökningar inom hälso- och sjukvården och de kan få förebyggande vård och medicinering.

– Det skulle på sikt innebära en minskad förekomst av skelettfrakturer relaterat till osteoporos bland den äldre befolkningen.

 


Senast uppdaterad: 2019-05-02 14:06