Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Folktandvården anställer dietist

Publicerad: Uppdaterad:

Nya matvanor kan förbättra munhälsan stort. Därför har Folktandvården nyligen anställt dietisten Lena Ljungkrona Falk som ska öka kunskaperna om kost och hälsa.

Vad har du för bakgrund?

- Jag har jobbat som dietist sedan 1985, med extra fokus på barn och ungdomar de senaste åren. Dessutom har jag regelbundet utbildat om kost på tandsköterskeutbildningen i Mariestad.

Varför är det viktigt att dietister och tandvården samarbetar?

- Det är viktigt att vi ger patienterna samma budskap. Svårt sjuka och äldre rekommenderas till exempel ofta av dietister att äta mindre portioner oftare under dagen – något som går tvärtemot vad tandvården rekommenderar. Det är en svår balansgång och det krävs bra samarbete för att ge bästa möjliga råd, både till patienter och personal inom vård och omsorg.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det är en utmaning att tillsammans med patienten förändra kostvanor. Det gäller att tillsammans komma fram till vad kosten fyller för funktion hos individen istället för att komma med pekpinnar och ge "flåshurtiga" tips. Mat är så mycket mer än ett grundläggande biologiskt behov, det är även njutning, belöning och en social faktor. Det gör det både komplicerat och spännande!

Kontakt

Lena Ljungkrona Falk
Dietist
Tel. 0702 - 26 57 26
lena.ljungkrona-falk@vgregion.se


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2016-10-13 09:25