Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

”Fluortanter” skapar goda vanor

Publicerad:

Den 1 september firar vi fluortantens dag och passar på att lyfta två av våra tandsköterskor som arbetar förebyggande och hälsofrämjande ute i skolorna. Vi säger hej till, Zeynab Maloudi Rahimi och Lena Tjulander!

Vad gör en fluortant?

– De som är äldre kanske minns fluortanten i skolan som en barsk kvinna i vit rock med fluorskölj-bricka, men vi gör mycket mer än så, berättar Lena.

– Vi lackar elevernas tänder med fluor, men vår viktigaste uppgift är att arbeta för att sprida kunskap om goda vanor, det handlar om allt från tobak till tandvård och kost. Lena och jag är ett team och vi arbetar tillsammans i nordöstra Göteborg, säger Zeynab.

Hur kan en dag se ut?

– Varje dag träffar vi cirka tio klasser, från nollan
till nionde klass. När vi besöker de yngre barnen leker vi fram kunskap, till
exempel genom att klä ut oss till tandtroll och spela teater. I högstadiet
håller vi lektioner eller korta temasamtal om bland annat munhälsa, tobak,
kost, erosionsskador och fluorets inverkan. För att nå fram utvecklar vi hela
tiden våra lektioner. Just nu har vi mycket fokus på attityd- och
värderingsövningar istället för vanlig undervisning, säger Zeynab.

Vad är roligast med jobbet?

– Att få vara med och förbättra folkhälsan. Sedan Folktandvården Västra Götaland började med sin FRAMM*-verksamhet 2008 har karies minskat med 32 procent. När vi får höra om elever som har börjat använda tandtråd, eller lärare som har slutat snusa efter våra lektioner ger det verkligen en kick, säger Lena.

– Det är också ett väldigt varierande arbete där vi träffar mycket människor. En del av barnen får vi följa från förskoleklass till nian, det är jätteroligt, säger Zeynab.

Största utmaningen?

– Att få alla att ta till sig vårt budskap, både Zeynab och jag har samma mål – 100 procent success. Vi vill nå ut till alla våra elever, säger Lena.

*FRAMM står för Fluor, Råd, Arena, Mat och Motivation. Sedan 2008 finns FRAMM i Göteborg, Partille, Härryda, Mölndal, Borås och Bollebygd. Folktandvården Västra Götaland utför FRAMM på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnderna. När FRAMM börjar och hur ofta besöken sker är beroende av områdets socioekonomiska status.

Läs mer om forskningen om FRAMM här


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2018-08-31 10:58