Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tandsköterska: ”Ett brett yrke med många möjligheter”

Möjligheten att få möta olika människor och ha varierande arbetsuppgifter lockade Caroline Eriksson att söka till tandsköterskeutbildningen. Sedan ett år tillbaka är hon tandsköterska på Folktandvården Vara/Grästorp. – Det är roligt och utvecklande, jag tar hand om allt från ettåringar som slagit i sina framtänder till personer som är tandvårdsrädda. Genom mitt bemötande kan jag göra skillnad, säger Caroline.

Caroline är 37 år och arbetade tidigare som florist, för några år sedan bestämde hon sig för att byta yrkesbana och bli tandsköterska.
– Jag ville ha ett brett yrke inom vården och såg att det fanns möjlighet att arbeta med olika saker som tandsköterska, dessutom är utbildningen inte så lång – bara 1,5 år.

Valet föll på Folktandvården Västra Götalands tandsköterskeutbildning i Uddevalla.
– Det var en jättebra utbildning, väldigt varierande och jag hade så roligt. Det var inte bara tänder i fokus utan hela kroppen, allt hänger ihop. Mår man till exempel dåligt psykiskt kanske man inte heller orkar sköta sina tänder eller tänka på sin kost, säger Caroline.

Varierande arbete

I februari 2021 tog hon examen och fick direkt jobb på Folktandvården Västra Götaland. Hon delar sin tid mellan den lilla kliniken i Grästorp, där hon bor, och en stor klinik i Vara.
– Jag gillar variationen och på Folktandvården träffar jag också en stor variation av patienter. Min ena patient kan vara en ettåring som slagit i sina framtänder och min andra en 93-åring med en protes lös.

Bemöter efter behov

Det är också väldigt olika hur patienterna känner inför ett besök. Som tandsköterska är Caroline en viktig stöttepelare.
– Det bästa är när en patient som är rädd när den kommer, går härifrån och säger att det inte var så farligt. Det beror så mycket på vårt bemötande, att det är en avslappnad stämning, kanske skämtar vi lite, känner av patienten och bemöter efter behov.

I Carolines arbetsuppgifter ingår bland annat att ha egna patienter som hon ”skolar in”, vilket innebär att hon förbereder dem på ett besök hos tandläkaren, gör munhälsobedömningar, sitter i receptionen och arbetar i team med en tandläkare.
– På vår klinik är det väldigt prestigelöst och de tandsköterskor som vill arbetar delegerat. Jag tycker det är roligt och för mig innebär det till exempel att jag tar avtryck på patientens tänder, gör kompositfyllningar och lägger bedövningar.

Caroline har också fler uppdrag utanför kliniken. Hon är engagerad i ledningsgruppen för tandsköterskeutbildningen, föreläser på Arbetsförmedlingen, besöker skolor och barnavårdscentraler.
– Det bästa med jobbet är att det finns så många möjligheter. Man kan göra mycket som är kul och utvecklande, både på och utanför kliniken, säger Caroline.

Samarbete. Som tandsköterska på Folktandvården Västra Götaland har Caroline många kollegor att samarbeta med.

Läs mer om tandsköterskeutbildningen

Här kan du läsa mer om Folktandvårdens tandsköterskeutbildning.