Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Emma disputerar om rotbehandling

Publicerad: Uppdaterad:

Den 15 oktober disputerade Emma Wigsten, ST-tandläkare på specialistkliniken för endodonti i Göteborg, med en avhandling som studerar rotbehandling i den svenska allmäntandvården. Emmas avhandling baseras på en omfattande klinisk studie i Folktandvården Västra Götaland.

Studien startade 2015 med att 20 allmäntandvårdskliniker i Västra Götaland rekryterade 243 patienter som påbörjade rotbehandling.
– Först tittade vi på varför de påbörjade behandlingen och sedan efter ett år hur många som blivit klara med sin rotfyllning. Ett till tre år efter påbörjad behandling fick patienterna svara på en enkät och tycka till om sin behandling, säger Emma

Förbättrad livskvalitet

Studien visar bland annat att rotbehandlingar oftast påbörjades på grund av tandvärk och att de flesta rotbehandlingar avslutas inom 1 år. Kindtänderna var svårbehandlade och endast drygt hälften av de påbörjade rotbehandlingar avslutades, många tänder drogs ut innan behandlingen fullföljts. Studien visar också att patienternas livskvalitet påverkades positivt av rotbehandlingen.
– Majoriteten skulle välja samma behandling igen, det är ett kvitto på att patienterna är nöjda, säger Emma.

"Tack till alla kliniker som medverkat"

Nu fortsätter hon sin specialistutbildning i endodonti och i framtiden hoppas hon få chans att följa upp studien.
– Det är ett fantastisk material och jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla patienter och kliniker som har deltagit, säger Emma.

Läs Emmas avhandling: Root Canal Treatment in a Swedish Public Dental Service - Studies of indications and results


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2021-11-05 09:58