Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

”Det har varit väldigt lärorikt”

Varje år ordnar Folktandvården sommarskola för blivande tandläkare och tandhygienister. I år tar 42 kliniker emot 77 studenter. Två av dem är Ali Sherif, tandläkarstudent och Chaminy Chandrakumaran Selvarajah, tandhygieniststudent, som tillbringar fyra veckor på Folktandvården Krokslätt.

– Jag sökte till sommarskolan för att få möjligheten att få en närmare blick på själva arbetsmiljön. Även om vi träffar patienter under utbildningen är alla kursare och lärare där, det blir en annan situation. Jag ville se det riktiga arbetslivet, hur det ser ut mellan fyra väggar när en tandläkare möter en patient, säger Ali Sherif.

Syftet med sommarskolan är att studenterna ska bli mer säkra i sin yrkesroll och lära känna Folktandvårdens verksamhet genom att vara en del av det dagliga arbetet på klinik under fyra veckor.

– Jag känner att jag har fått ut mer än vad jag förväntade mig av de här fyra veckorna. Det viktigaste som jag fått med mig är att jag känner mig mer självsäker i kontakten med patienten efter min tid här. Jag har även fått öva mycket på själva arbetet, ge bedövning, röntgen och assisterat tandläkare. Jag har lärt mig väldigt mycket, säger Ali som får medhåll från Chaminy.

– Det har varit jättekul och väldigt lärorikt. Jag har fått öva jättemycket på det som jag har velat men även se hur kollegorna på kliniken samarbetar. Ingen patient är den andra lik och här har jag fått se hur hygienisterna bemöter dem och hur de hanterar olika situationer, säger hon.

Positiv bild av Folktandvården

Både Chaminy och Ali går sommarskolan för första gången men är väldigt positiva till möjligheten. De rekommenderar varmt sommarskolan för andra studenter.

– Min mamma frågade mig igår om jag lär mig saker och då svarade jag att en dag här är ungefär som tio dagar i skolan. Man lär sig väldigt mycket och det är något helt annat att se saker framför sig. Jag tycker verkligen att man ska ta chansen för det är jätteviktigt att komma ut och se hur verkligheten fungerar, säger Ali.

– Jag håller med. Det är otroligt givande att komma hit och få göra det på riktigt. Jag skulle rekommendera alla att söka, säger Chaminy.

Efter sommaren ska Ali börja termin sju på tandläkarutbildningen i Göteborg, Chaminy börjar termin fem på tandhygienistutbildningen. Båda är intresserade av att söka sig till Folktandvården efter utbildningen.

– Får man en möjlighet att börja på en Folktandvårdsklinik kan jag absolut tänka mig den starten. Jag ser att jag kan trivas i Folktandvården, säger Ali.

– Jag har en väldigt positiv bild av Folktandvården och speciellt i början vill man gärna jobba här för det är hit de flesta patienterna kommer, säger Chaminy.

– Det är inte bara revisionsundersökningar, man får göra alla sorts behandlingar. Arbetet är varierat och väl utvecklat, fyller Ali i.

Möjlighet för både studenter och klinik

Från kliniken håll ser man positivt på att ta emot studenter.

– Det blir en positiv uppgift för hela kliniken. Det är roligt för de som handleder studenterna och det är roligt att få tänka till lite extra kring varför vi gör det vi gör. Det blir också en härlig energikick sista veckorna innan semester att få in studenterna som ofta är positiva och vill väldigt mycket , säger Sofie Rutgersson, klinikchef.

– Det är också ett ypperligt tillfälle att marknadsföra Folktandvården mot studenterna och att nätverka från båda hållen.


Senast uppdaterad: 2019-07-05 18:04