Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Cecilia utvecklas bland specialister

Publicerad: Uppdaterad:
Göran Widmark, klinikchef på specialistkliniken för käkkirurgi och Cecilia Levander, tandläkare på Folktandvården Topas.

Ett stort intresse för käkkirurgi och en vilja att utvecklas har gjort att allmäntandläkare Cecilia Levander tillbringar en dag i veckan med att ta bort visdomständer och rotrester på specialistkliniken för käkkirurgi i Mölndal.

Inom Folktandvården Västra Götaland är verksamhetsförlagd kompetensutveckling (VFK) ett sätt att låta medarbetare inom allmäntandvården tjänstgöra på någon av våra specialistkliniker för att utveckla sina kunskaper och färdigheter.

Den verksamhetsförlagda kompetensutvecklingen ingår i medarbetarens utvecklingsplan och äger normalt rum en till två dagar per vecka under ett antal månader.

Cecilia Levander, tandläkare på Folktandvården Topas i Göteborg, har tagit chansen. En dag i veckan tjänstgör hon numera på käkkirurgen i Mölndal. Att säga att hon trivs är en underdrift.

– Jag är väldigt glad varje gång jag åker hit! Det är mycket bättre än jag trodde det skulle bli och jag känner mig verkligen uppskattad när jag är här.

Förstklassig personal

Trots att Cecilia opererar en del på sin hemmaklinik trodde hon att det skulle bli lite tufft att komma till käkkirurgen på verksamhetsförlagd kompetensutveckling (VFK). Att hon skulle sättas på prov och kanske inte våga fråga så mycket. Men så är det inte alls.

– Det är mycket enklare att arbeta med kirurgi här. Allt är anpassat för operation och personalen är förstklassig. Här finns en helt annan backup. Det gör att jag också utvecklas på ett helt annat sätt, säger Cecilia.

Chef på käkkirurgen är Göran Widmark:

– Vi är tre kirurger på kliniken och någon av oss finns alltid till hands när Cecilia arbetar. Hon avgör, från patient till patient, om hon vill jobba själv eller tillsammans med någon av oss.

Cecilia får stegvis ta hand om allt mer avancerade ingrepp. Nu i juni har hon börjat med de första implantatpatienterna.

– Vi vill att Cecilia ska bli en fullfjädrad allmäntandläkare som är trygg med att hantera komplicerade fall inom allmäntandvårdens gränssnitt, säger Göran.

Bidrar till kompetenshöjning

Göran ser flera vinster med VFK. Cecilia har blivit en resurs på käkkirurgen de dagar hon är där. Långsiktigt bidrar VFK till en kontinuerlig kompetenshöjning inom allmäntandvården och färre remisser till specialisttandvården.

Själv känner hon redan att tiden på käkkirurgen har gjort henne säkrare och tryggare när hon opererar patienter på sin hemmaklinik.

– Det känns tydligt att detta är en utbildning. Jag lär mig saker hela tiden som jag kan applicera när jag är på Topas. Både i mitt eget arbete och när jag stöttar kollegor, säger Cecilia.

Hon tror också att VFK är positivt för att attrahera och behålla medarbetare.

– Det kan vara svårt för Folktandvården att konkurrera enbart med lön, men VFK är en unik möjlighet som bara Folktandvården kan erbjuda. Det tror jag kan locka tandläkare att söka sig hit.

Vinner inget på att stoppa

Cecilias chef på Folktandvården Topas, Wivi-Anne Lidén, tycker att det känns bra att kunna hjälpa en ung kollega med ett specialintresse. Samtidigt medger hon att det initialt kräver en del merarbete på hemmakliniken och att det finns en risk att "förlora" medarbetaren till specialisttandvården.

– Men man vinner inget på att försöka stoppa medarbetare som vill utvecklas. De har en sådan egenkraft att de går vidare någon annanstans om vi inte kan erbjuda det de söker. Och detta är ju medarbetare som vi vill behålla i Folktandvården, säger Wivi-Anne.

Hon tycker att VFK är en utmärkt utvecklingsväg för medarbetare som har jobbat några år, kanske särskilt för de som inte vill bli specialister utan vill utvecklas som allmäntandläkare.

– Och skulle det nu vara så att någon går över till specialisttandvården, så behövs det ju faktiskt fler specialisttandläkare också, avslutar Wivi-Anne.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2017-07-10 14:52