Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Al Amin återvände till Folktandvården

Publicerad:

Al Amin Salim började sin karriär som tandhygienist på Folktandvården Länsmansgården. Sedan dess har han hunnit arbeta i England och testa privattandvården i Sverige. Nu är han tillbaka på Folktandvården. – De bästa utvecklingsmöjligheterna finns här, säger Al Amin.

Hur började din karriär som tandhygienist?

– Jag blev färdig tandhygienist år 2002 och fick nästan direkt jobb på dåvarande Folktandvården Länsmansgården i Göteborg. Det var jättekul! Chefen tog mig under sina vingar och såg till att jag lärde mig mycket, till exempel att lägga fyllningar.

Efter tre år ville jag hem till Borås och började jobba deltid på kliniken i Trandared och deltid på sjukhustandvården.

Du har också testat att jobba utomlands, berätta!

– Efter några år som tandhygienist i Sverige ville jag prova något nytt. Jag sökte jobb i England och fick plats på en privatklinik. Som de flesta andra var jag egen företagare och hyrde ett rum på kliniken. Jag fick betalt per patient och kunde själv avgöra hur mycket eller lite jag vill jobba. Jag fördjupade mina kunskaper och fick mer erfarenheter inom mitt yrke.

Efter åtta år i England, med ett tredje barn på väg, bestämde vi oss för att flytta hem till Borås igen. Jag började på Folktandvården Södra Torget och fortsatte sedan till Centrum Borås. Där fick jag möjlighet att utbilda mig till handledare och arbeta med tandhygieniststudenter.

Sedan gick du över till privattandvården?

– Ja, jag trivdes bra men var nyfiken på att jobba privat i Sverige. Jag började på en privat tandvårdskedja, men ganska snart märkte jag att jag stod still. Jag fick varken lägga fyllningar eller handleda utan göra undersökningar och ta bort tandsten.

För en tid sedan började du på Folktandvården igen, varför?

– Det är bra att testa olika arbetsplatser, men när det gäller utveckling tycker jag att Folktandvården är bäst. Det finns fler möjligheter här än inom privattandvården.

Jag tog kontakt med Gunnel Lycén (klinikchef i Fristad) som jag kände sedan tidigare, och på den vägen är det.

Du har tagit med dig ett lite nytt arbetssätt till kliniken i Fristad, berätta!

– En utmaning för oss är att vi har långa väntetider till våra tandläkare. För att komma runt det samarbetar jag med en tandläkare. Om jag hittar hål vid en undersökning bokar jag in patienten hos mig och bokar en kort tid hos tandläkaren. Tandläkaren borrar, därefter gör jag fyllningen och avslutar behandlingen.

Hur ser du på framtiden?

– I framtiden vill jag utveckla mig ännu mer, arbeta mer administrativt och vara med och driva kliniken framåt. Kanske som klinikkoordinator eller klinikchef.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-02-08 14:34