Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

“Som tandsköterska gör jag skillnad”

Publicerad:
Tandsköterska Åsa Kulén

I december tog Åsa Kulén, 47 år, examen från Folktandvården Västra Götalands tandsköterskeutbildning på Odontologen i Göteborg. Direkt därefter fick hon jobb på akuttandvården i Göteborg.– Det bästa med att jobba som tandsköterska är att få möta människor och vara en del av ett team, säger hon.

Åsa har en bakgrund som operationsundersköterska och har alltid lockats av att arbeta med människor. För två år sedan kände hon att hon ville prova något annat yrke, men samtidigt fortsätta att hjälpa människor och få nytta av sin tidigare erfarenhet.

Hon fastnade för tandsköterskeyrket och sökte till Folktandvårdens utbildning i Göteborg.

– Jag tyckte att det verkade vara ett roligt och inspirerande yrke med stor chans att utvecklas. Det tandsköterskan gör är otroligt viktigt, att skapa relationer och förtroende inför framtiden så att alla vill gå till tandläkaren, säger Åsa.

"Väldigt bra utbildning"

Tandsköterskeutbildningen löper över tre terminer (1,5 år) där teori varvas med praktik. Åsa hann prova på att göra praktik och sommarjobba på Folktandvården i Askim, Bergsjön och på akuttandvården.

– Det är en väldigt bra utbildning med ett genomarbetat upplägg och kunniga lärare. Det är också kul att det är en så stor spridning på både ålder och bakgrund bland studenterna.

Under utbildningen får studenterna inblick i de olika specialiteterna och Åsa fick upp ögonen för käkkirurgi. När hon gjorde praktik på Folktandvården Bergsjön blev hon tipsad om att akuttandvården utför mycket käkkirurgiska ingrepp och hon bestämde sig för att göra sin sista praktikperiod där.

Fick jobb direkt

I slutet av utbildningen kom det ut en tjänst som tandsköterska på akuttandvården. Åsa sökte och fick den. I februari började hon sin nya tjänst och hittills motsvarar den förväntningarna.

– Det känns fantastiskt! Ingen dag är den andra lik och man får göra väldigt många olika arbetsuppgifter. Som ny tandsköterska känner jag mig trygg eftersom det är ett öppet klimat och jag kan få hjälp av alla på kliniken. Det finns en hög kompetens och en väldigt god sammanhållning. Alla hjälps åt och alla kompetenser är lika viktiga, säger Åsa.

Nu ser hon fram emot att bredda och fördjupa sina kunskaper och börja göra skillnad för patienterna.

– Det jag brinner mest för är att nå fram till de som bäst behöver det. Människor som kommer från uppväxtförhållanden där de inte fått kunskap och stöttning i att ta hand om sina tänder, vilket också riskerar att påverka deras allmänhälsa negativt. En bättre tandhälsa för alla – oavsett socioekonomisk bakgrund är min drivkraft, säger Åsa.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-03-14 13:55