Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbete med att upptäcka barn som far illa lyfts i Almedalen

Publicerad: Uppdaterad:

Under rubriken ”Detektiver inom tandvården​ – vår unika möjlighet att upptäcka barn som far illa” berättar Peter Engstrand och Eva-Karin Bergström om Folktandvården Västra Götalands arbete med att hitta barn som försummas, uteblir från tandvårdsbesök eller lever med våld.

Peter är gruppchef för FRAMM* och Ej avhörda barn-teamet och Eva-Karin är chef på hälsoodontologiska enheten. Tillsammans är de inbjudna till Almedalsveckan för att vara en del av organisationen Junis seminarium den 6 juli. Under seminariet kommer Peter att berätta om arbetet med att försöka hitta de barn som inte dyker upp till sitt tandvårdsbesök.
– Inom EAB (ej avhörda barn) når vi över 4 000 barn per år på ett mycket strukturerat sätt och med bara 1,5 tjänst. De flesta av de här barnen är det ingen fara med, de kan till exempel ha flyttat. Men i 20 procent av fallen gör vi en orosanmälan till socialtjänsten. Det är ett sätt att fånga upp barn som kanske far illa, säger Peter.

Viktig pusselbit i folkhälsoarbetet

Förutom arbetet med EAB har Folktandvården beredskap för att upptäcka barn som far illa, eller kanske lever med våld, på andra sätt. Just utbildning och goda rutiner är viktiga delar.
– Varje år träffar vi i Folktandvården Västra Götaland mer än 250 000 barn. Vi har en unik möjlighet att uppmärksamma barn som far illa om vi bara har god kunskap och ett strukturerat omhändertagande, säger Peter.

Seminariet i Almedalen är ett sätt att uppmärksamma det arbetssättet, menar Mona Örjes, förbundsordförande på Junis.
– Tandvården har goda möjligheter att upptäcka barn som far illa och inom Västra Götalandsregionen finns en tydlig struktur för hur man ska upptäcka dem och se till att de får den vård eller det stöd de behöver. Med förvånansvärt lite resurser kan man göra stor skillnad för många barn, säger Mona.

Eva-Karin tycker att Folktandvårdens arbete är en viktig pusselbit i folkhälsoarbetet för barn och unga.
– Allt hänger ihop och livssituationen påverkar hälsan. Det känns bra och viktigt att få lyfta dessa insatser och visa hur de kan bidra till en bra start i livet, säger Eva-Karin.

Mer info i programmet: Tandvårdens detektiver upptäcker barn som far illa (almedalsveckan.info)

*FRAMM är ett preventionsprogram inom Folktandvården Västra Götaland. FRAMM står för Fluor, Råd, Arena, Mat och Motivation som är de fem olika delar verksamheten är uppbyggd kring.

Publicerad:
Uppdaterad: