Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Åldern för fri tandvård sänks från 24 till 23 år

Den 22 september beslöt Regionfullmäktige att sänka åldersgränsen för fri tandvård, från 24 till 23 år. Beslutet gäller från årsskiftet, det vill säga från och med den 1 januari 2021.

Du som går hos Folktandvården, och är 23 år, kanske undrar hur beslutet påverkar dig. Här svarar vi på några frågor. Är det något mer du undrar över är du alltid välkommen att kontakta oss.

Jag är 23 år och min behandling hinner inte bli klar innan årsskiftet, behöver jag börja betala för den efter årsskiftet?
Svar: Ja.

Jag är 23 år och har bokat en tid i början av 2021, kommer jag att behöva betala för det besöket?
Svar: Ja.

Jag är 23 år och har en remiss till specialisttandvården år 2021, kommer jag att behöva betala för mitt besök?
Svar: Ja.

Jag är 23 år, kan jag teckna frisktandvårdsavtal och vad innebär det för pris för mig?
Svar: Vi kommer att skicka hem ett erbjudande om Frisktandvård till dig i början på 2021. I brevet står när vi planerar att kalla dig nästa gång och vad ditt pris för Frisktandvård är. Priset är baserat på din senaste undersökning och din risk för sjukdom. Utskick om erbjudande går ut till dem som varit på undersökning de senaste 24 månaderna och har en planerad kallelse hos oss.

Bakgrund till beslutet 

Anledningen till beslutet är att Västra Götaland anpassar sig till nationell nivå, där gränsen sedan 2017 går vid 23 år. Om du vill läsa beslutet i sin helhet så kan du läsa mer om Regionfullmäktiges beslut 2020-09-22, under punkt 13.