Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

30 nyanlända erbjuds praktik på Folktandvårdskliniker

Publicerad: Uppdaterad:

Folktandvården Västra Götaland och Arbetsförmedlingen har ett nära samarbete för att hjälpa nyanlända personer in i det svenska samhället. Praktiken genomförs under sex månader på ett tjugotal kliniker i bland annat Göteborgsområdet, Borås och Lysekil.

– Det känns självklart att hjälpa nyanlända in i det svenska samhället, det är viktigt att ta vara på deras kompetens, säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör Folktandvården Västra Götaland. Dessutom har vi i Folktandvården brist på personal. Vi ser det som en win-win-situation för båda parter.

Enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen finns idag omkring 200 personer med tandvårdsbakgrund från länder utanför EU i Västra Götalandsregionen. Projektet mellan Folktandvården och Arbetsförmedlingen ska möta behoven från både de utländska tandläkarna och Folktandvården. Arbetsförmedlingens roll i projektet är främst att hitta kandidater som är lämpade att ingå i projektet samt till viss del finansiera praktikplatser. – Arbetsförmedlingen är positiv till ett fördjupat samarbete med Folktandvården där vi har möjligheten att hjälpa och stötta tandvårdspersonal från länder utanför EU som har en tuff väg för att erhålla svensk legitimation. Att de får komma ut och se den svenska tandvården betyder mycket, säger Ullrica Ramsin, verksamhetssamordnare i etableringen i nordvästra Götaland, Arbetsförmedlingen.

Vilka arbetsuppgifter som personerna kommer att utföra på klinikerna under praktiktiden varierar beroende på den kompetens och bakgrund som personen har. – Vi gör individuella bedömningar men generellt kan praktikanterna inte utföra arbetsuppgifter som kräver legitimation, säger Gunnar Eriksson. Ett mål vi har är att de personer som får praktik på någon av våra kliniker får erfarenhet från svensk tandvård och inblick i hur vårt system fungerar, kontakter med det svenska samhället och förhoppningsvis blir inspirerade till att antingen söka svensk tandläkarlegitimation eller till tandsköterske- eller tandhygienistprogrammet.

Två vägar till svensk tandläkarlegitimation

Det finns olika vägar för tandläkare med examen från länder utanför EU för att få svensk tandläkarlegitimation.

  • Genomföra Socialstyrelsens kunskapsprov och på egen hand skaffa en sex månaders praktikplats
  • Ettåriga KUT-programmet (kompletterande utbildning för tandläkare). KUT-programmet drivs av Göteborgs universitet sedan 2010.

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2016-10-13 09:06