Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rana Shaba fångar upp barn i riskzonen för karies

Allt fler barn i Sverige får karies och problemet är vanligtvis störst i socioekonomiskt utsatta områden. Ett sådant område är Södra Ryd, i Skövde kommun, där Rana Shaba, tandsköterska, jobbar. För att fånga upp barn i riskzonen har hon ett stort fokus på det förebyggande arbetet.

Berätta om ditt arbete!

– Jag försöker motivera barn och deras föräldrar att ta hand om sina tänder.  I min roll som tandsköterska har jag ett extra fokus på det förebyggande arbetet, att berätta, vägleda och ge råd om hur man minskar risken för att få hål i sina tänder. Bland mina patienter är det vanligt med utrikesfödda föräldrar som inte har så mycket kunskap om hur de ska ta hand om tänderna.

Hur tar du dig an dina arbetsuppgifter?

– Jag utgår alltid från vem jag har framför mig. Det är viktigt att lyssna och förstå att jag inte kan ha samma approach till alla, så när jag pratar med barn så försöker jag vara lite som ett barn och göra det intressant för dem. För mig handlar det också om att människor ska förstå munnens betydelse. Den är en del av kroppen och mår man bra i munnen mår man bättre i kroppen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få följa ett barn, som har haft problem med tänderna till att bli fri från karies, känns jättebra. Jag känner mig stolt över att vara med och sprida och förmedla kunskap kring hur man ska tänka om kostvanor och tandvård till barn och föräldrar i samhället.


Senast uppdaterad: 2022-05-27 13:23