Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Grüß Gott Frau Dötterl!

För sju år sedan packade tandsköterskan Jennifer Dötterl och hennes familj in alla sina ägodelar i två bilar med släp. Därefter lämnade de sin hemstad Bayreuth i södra Tyskland och körde mot Olsfors utanför Borås för att starta ett nytt liv.

Hur kom det sig att ni flyttade till Sverige?

– Min man blev erbjuden ett jobb i Sverige och vi funderade på om vi skulle våga lämna tryggheten i Tyskland och prova på något nytt. Vårt äldsta barn var då åtta år och vi kände "nu eller aldrig" för att barnen annars skulle bli för gamla för att flytta till ett annat land och lära sig ett nytt språk.

Hur var det att komma till Sverige?

– De första åren var jag hemma med barnen och lärde mig svenska genom barnens läxor. Jag umgicks också en del med vår granne som inte pratade engelska så vi kommunicerade på svenska. Tack vare det lärde jag mig språket snabbt. Efter ett par år fick jag jobb på H&M:s tyska kundtjänst i Borås och där jobbade jag i tre år. Därefter ville jag jobba som tandsköterska igen och Folktandvården lät mest intressant eftersom organisationen kändes mer öppen för alla. I mars 2014 började jag i Bollebygd och jag trivs väldigt bra.

Vad skiljer en svensk och en tysk tandvårdsklinik?

– Här arbetar vi mer förebyggande och pratar mer om kostvanor och munvård med patienterna. I Tyskland finns det heller inget kallelsesystem för barn som det gör här i Sverige. I Tyskland är det upp till föräldrarna om barnen ska gå till tandläkaren.

Hur var tandsköterskeutbildningen i Tyskland?

– Första och andra utbildningsåret går man i skolan två dagar i veckan, tredje året bara en dag i veckan. Resten av tiden jobbar man som lärling på en klinik där man får lära sig den praktiska delen. Det positiva är att lärlingen får lön under sin utbildning. Nackdelen är dock att utbildningsnivån varierar eftersom det oftast är upp till tandläkaren vad hon/han lär ut. I Sverige får alla samma förutsättningar under sin utbildning.

Vad tycker du är roligast med att vara tandsköterska på Folktandvården i Bollebygd?

– Vi är ett härligt team och jag kände mig välkommen från början. Det är kul att jag får gå kurser, till exempel anestesiutbildningen, och att jag får jobba i receptionen en del. Jag gillar variation och utveckling.


Senast uppdaterad: 2016-12-27 13:35