Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

”Ortodonti är elegant”

Andrea Bresin är övertandläkare på specialistkliniken för ortodonti i Göteborg och jobbar som handledare för blivande specialisttandläkare. Han tycker att förmågan att samarbeta är en av de viktigaste egenskaperna hos en riktigt bra specialist.

Berätta kort om din bakgrund!

– Jag studerade till tandläkare i Italien och jobbade där några år. Vid ett besök i Sverige träffade jag en trevlig tjej och vi blev ett par. Efter många års pendlande mellan länderna bosatte vi oss i Göteborg 1993.

Hur var det att komma till Sverige som tandläkare?

– Det första året, innan jag fick min svenska legitimation godkänd, så forskade jag om hur tuggmuskulaturernas belastning påverkar strukturen i käkarna. 1997 flyttade jag till Skåne med min fru som fick en ST-tjänst i Malmö och jag undervisade studenter på tandläkarhögskolan. 1999 sökte jag och fick en ST-tjänst inom ortodonti i Malmö.

Varför valde du ortodonti som specialitet?

– Redan tidigt var jag fascinerad av ortodontins möjlighet att justera bettet genom att flytta patientens egna tänder, istället för med kronor eller broar. Det är elegant! Sen tycker jag det är en utmaning att jobba med barn eftersom man måste bygga en bra relation först för att vinna deras förtroende. Det gör arbetet komplext och tacksamt.

Hur kom det sig att du blev ST-handledare?

– Jag har alltid gillat att undervisa och har jobbat som klinisk handledare på tandläkarhögskolan i Malmö. Och för sju år sedan, när vi bodde i Skåne, ringde min gamla chef Ken Hansen (klinikchef på ortodonti i Göteborg) och frågade om jag ville komma och jobba som ST-handledare. Efter lite funderande sökte jag tjänsten och fick den!

Vad är det som lockar med jobbet som handledare?

– Det är spännande att se hur ST-tandläkarna utvecklas. När de är klara har de gjort en lång "resa" och blivit väldigt duktiga. För mig som handledare är det viktigt att skapa ett bra klimat där man respekterar varandra och alla får komma till tals. Som ortodontist ska man framförallt ha en bra samarbetsförmåga eftersom du arbetar med andra yrkesgrupper och möter många olika typer av patienter. Sen måste man såklart vara jättenyfiken på ortodonti och vilja lära sig mer hela tiden.


Senast uppdaterad: 2016-12-27 10:58