Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vi följer Folkhälsomyndighetens råd för att förhindra smittspridning av covid-19, läs mer här.

Vuxna och äldre

en grupp utomhus vid matbordet

Med goda vanor och bra skötsel kan du hålla tänderna friska hela livet. Genom att gå till tandläkare eller tandhygienist regelbundet få du kontroll över hur tänderna och tandköttet mår.

Våra bästa råd för en frisk mun

  • Borsta tänderna morgon och kväll med två centimeter fluortandkräm.
  • Borsta tänderna i två minuter.
  • Gör rent mellan tänderna varje kväll med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste.
  • Sila skummet mellan tänderna med lite vatten och spotta. Skölj inte med mer vatten efteråt.
  • Låt tänderna vila två timmar mellan måltiderna.
  • Undvik småätande, sötsaker och söta drycker. Drick vanligt vatten om du är törstig.
  • Skölj munnen med vatten om du inte kan borsta tänderna efter en måltid.
  • Använd eltandborste eller andra hjälpmedel om det behövs.

Fluor stärker dina tänder 

Fluor gör tändernas emaljyta hårdare och kan få karies att avstanna och till och med läka små ytliga hål. Använd därför fluortandkräm både morgon och kväll. Ibland behövs extra fluor i form av tabletter, munskölj eller tuggummi, särskilt om du är torr i munnen, har känsliga tandhalsar, tandställning eller stora lagningar.

Bäst effekt ger munsköljning med 0,2% fluorlösning varje dag. Fluorskölj finns receptfritt på apotek och en tandläkare eller tandhygienist kan skriva ut recept på andra fluorprodukter som ingår i läkemedelsrabatten. Rådgör med oss om vad som är bäst för dig.

Fluorbehandling - 1177 Vårdguiden

För dig som är gravid

Du får inte sämre tänder för att du är med barn, men det är annat som händer som gör att du behöver ta hand om dig lite mer. Tandköttet, liksom kroppens övriga slemhinnor, kan på grund av hormonomställning bli känsligare, svullna och ha lättare för att blöda. Det kan också göra ont. Trots det: fortsätt borsta, mjukt och försiktigt.

En del som väntar barn är oftare än annars sugna på något, andra mår illa och kan bara äta lite, fast ofta. Några kräks. Allt detta innebär extra belastning på tänderna. Så ta hand om dig, följ råden här ovan, ät och drick sunt, gör rent och använd fluortandkräm.

För dig som är äldre

När vi blir äldre sker en del förändringar, så även i munnen. En god munhälsa kan ändras snabbt. Det kan ske när allmänhälsan förändras eller vid medicinering. En vanlig biverkan av medicinering är muntorrhet vilket kan leda till ökad risk för kariesskador. Då är det viktigt att även få stöd och hjälp med sin mun. Även om det känns bra i munnen just nu är det alltid viktigt att besöka tandvården regelbundet.

Centrum för äldretandvård - kunskapscentrum med fokus på äldre

Om du är torr i munnen

En vanlig orsak till muntorrhet är biverkning av medicin, men man kan även blir torr i munnen för att man inte dricker tillräckligt med vätska. Bristen på saliv medför en ökad risk för att få karies och en del kan bli så torra att de får svårt att svälja och prata, eller besvärligt att äta. Hjälpmedel mot torr mun finns på apotek. Rådgör med tandvården om vad som är bäst för dig.

Muntorrhet - 1177 Vårdguiden

Frisktandvård

Betala lite per månad för din tandvård. Kostnaden baseras på det skick dina tänder befinner sig i.

Rena tänder

1177 Vårdguiden har instruktioner och videos om hur du håller rent och borstar tänderna på bästa sätt.

Äldres munvård

Här kan du läsa om hur munhälsan påverkas när man blir äldre och hur man kan förebygga besvär.

Senast uppdaterad: 2022-02-17 16:04