Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du förkylningssymtom? Undvik nära kontakt med andra människor och besök inte våra kliniker. Boka istället om din tid. Just nu ser vi helst att du kommer ensam, men har du behov av assistans ska den som följer med också vara fri från förkylningssymtom. Har du frågor som rör ombokning eller kommande tid, vänligen kontakta din klinik. Läs mer om hur vår verksamhet påverkas av covid-19

Bettskena

Bettskena används när man har besvär från käkleder och tuggmuskler. Den hjälper till att avlasta käkleder och tuggmuskler så att spända muskler lättare kan slappna av. En bettskena kan också användas för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling.

Användning

Vanligtvis ska bettskenan användas när du sover men beroende på vilken typ av problem som ska behandlas kan den ibland behöva användas även på dagen. Om skenan bara ska användas nattetid så är det lättare att somna med skenan om du i början sätter på dig den någon halvtimme innan du går till sängs.

Oftast använder du skenan under en begränsad period på några månader men ibland kan det bli nödvändigt att periodvis eller regelbundet bära skenan under längre tid. Följ de instruktioner som du har fått av din tandläkare.

Tillfälliga obehag

I början kan skenan ge obehag. Den kan upplevas som stor och klumpig de första dygnen och även ge kväljningskänsla eller ökad salivavsöndring. Man kan också känna ömhet i tänderna, speciellt på morgonen. När skenan tas ut händer det att bettet inte verkar "stämma". Det beror på att tuggmusklerna har slappnat av och då möts käkarna i ett litet annorlunda läge än det du är van vid. Denna känsla försvinner efter en kort tids användning.

Skötsel

  • Innan bettskenan sätts in i munnen bör tänder och skena borstas noggrant.
  • Skenan ska rengöras dagligen med tandborste och tandkräm.
  • Ibland bildas det en kalkbeläggning på bettskenan. Denna beläggning kan oftast avlägsnas om bettskenan får ligga i en lösning bestående av 1 msk ättika i ett glas vatten under en dag. På kvällen kan du sedan borsta den ren.
  • Det finns också rengöringstabletter till exempel Corega-Tabs att köpa på Apoteket för att hålla bettskenan ren. Bettskenan ska alltid ligga fuktigt när den inte används.
  • Ta alltid med bettskenan vid alla besök hos tandvården.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:35