Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Just nu kan det vara svårt att nå en del av våra kliniker via telefon, kontakta oss gärna via 1177:s e-tjänster. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd för att förhindra smittspridning, bär munskydd när du besöker oss. Läs mer om vi arbetar för att stärka din trygghet.

Bettskena

Bettskena används när man har besvär från käkleder och tuggmuskler. Den hjälper till att avlasta käkleder och tuggmuskler så att spända muskler lättare kan slappna av. En bettskena kan också användas för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling.

Användning

Vanligtvis ska bettskenan användas när du sover men beroende på vilken typ av problem som ska behandlas kan den ibland behöva användas även på dagen. Om skenan bara ska användas nattetid så är det lättare att somna med skenan om du i början sätter på dig den en halvtimme innan du går till sängs.

Oftast använder du skenan under en begränsad period på några månader men ibland kan det bli nödvändigt att periodvis eller regelbundet bära skenan under längre tid. Följ de instruktioner som du har fått av din tandläkare.

Tillfälliga obehag

I början kan skenan ge obehag. Den kan upplevas som stor och klumpig de första dygnen och även ge kväljningskänsla eller ökad salivavsöndring. Man kan också känna ömhet i tänderna, speciellt på morgonen. När skenan tas ut händer det att bettet inte verkar "stämma". Det beror på att tuggmusklerna har slappnat av och då möts käkarna i ett litet annorlunda läge än det du är van vid. Denna känsla försvinner efter en kort tids användning.

Skötsel

  • Innan bettskenan sätts in i munnen bör tänder och skena borstas noggrant.
  • Skenan ska rengöras dagligen med tandborste och tandkräm.
  • Ibland bildas det en kalkbeläggning på bettskenan. Denna beläggning kan oftast avlägsnas om bettskenan får ligga i en lösning bestående av 1 msk ättika i ett glas vatten under en dag. På kvällen kan du sedan borsta den ren.
  • Det finns också rengöringstabletter till exempel Corega-Tabs att köpa på Apoteket för att hålla bettskenan ren. Fråga din tandläkare om hur din bettskena ska förvaras när den inte används - tort eller fuktigt.
  • Ta alltid med bettskenan vid alla besök hos tandvården.

Senast uppdaterad: 2021-04-23 13:44